chrome firefox opera safari iexplorer

ЮНЕСКО з’ясовує, чому в «Херсонесі Таврійському» збудована нова дзвіниця УПЦ МП

28 серпня 2013 о 11:35

На території «Херсонесу Таврійського» (Севастополь), що був недавно занесений до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, нещодавно збудували дзвіницю Володимирського собору УПЦ (МП). Саме до неї прибули Президенти України і Росії 28 липня, щоб ударити в дзвони, виготовлені до 1025-річчя хрещення Київської Русі.

Секретаріат Національної комісії України у справах ЮНЕСКО направив у заповідник офіційний запит з проханням роз’яснити ситуацію, пише РІСУ.

У спорудженій дзвіниці розміщено 13-тонний дзвін, який виготовили на одному з підприємств Донецька. На ньому викарбувані написи, які свідчать про те, що дзвін присвячений 1025-річчю Хрещення Русі, і що він ”Відлитий вдячними нащадками святого рівноапостольного князя Володимира”. 28 липня цього року Віктор Янукович і Володимир Путін взяли участь в освяченні дзвіниці і першими вдарили у дзвони.

В Секретаріаті Національної комісії України у справах ЮНЕСКО поінформовані про ситуацію, що склалася навколо спорудження дзвіниці у недозволеній зоні. Наразі в заповідник направлений офіційний запит з проханням роз’яснити ситуацію і чекають на відповідь. Загалом, законодавча процедура є такою, що у разі ігнорування відповіді з боку установи, запит може направлятися до керівного органу, зокрема Міністерства культури України або до Адміністрації Президента України.

Заступник генерального директора Національного заповідника «Херсонес Таврійський» Лариса Седікова прокоментувала ситуацію наступним чином: «Знаєте, чесно кажучи, ми відправили всю інформацію в Міністерство культури – акт, фотографії. Найближчим часом повинна бути від нього якась реакція. З нами, звичайно, ніхто нічого не погоджував. Тобто, це будівництво ведеться на місці існуючої дзвіниці. Там не те, щоб будівництво велике, але… Ясно, що заповідник не має повноважень щось погоджувати. Але що зроблено, то зроблено — це все в рамках підготовки до великого святкування хрещення Русі… Розумієте, я не можу прокоментувати, бо не знаю, на якому рівні проводилися погодження. У нас, принаймні, ніяких погоджень нема. Подальші дії, скоріш за все, повинні виходити від Міністерства культури – це вони повинні такі речі погоджувати. Але ви розумієте, враховуючи, що це велике святкування на державному рівні…».

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути