chrome firefox opera safari iexplorer

Статус ЮНЕСКО Софії та Лаври знову під загрозою

29 квітня 2013 о 10:17

Над Софією Київською і Києво-Печерською лаврою знову повисла загроза виключення з переліку об’єктів культурної та історичної спадщини ЮНЕСКО.

Про це попереджають у комісії Київради з питань культури та туризму, пише Голос України.

За словами голови комісії Дмитра Нікульшина, депутати Київради проігнорували документ, що регламентує діяльність у буферній зоні пам’яток.

Нещодавно експерт наглядової місії ЮНЕСКО відвідав Київ з інспекцією буферних зон заповідників Софії та Лаври. Питання про перенесення цих пам’яток зі списку об’єктів всесвітньої спадщини до переліку об’єктів, що перебувають під загрозою через активну забудову буферних зон, обговорюється в ЮНЕСКО з 2009 року.

Комітет всесвітньої спадщини ЮНЕСКО попросив Україну накласти мораторій на спорудження багатоповерхових будинків у центрі столиці через «загрозу цілісності об’єктів всесвітньої спадщини».

Однак ці вимоги не було виконано, і міжнародна організація направила до України ще одну місію для з’ясування ситуації.
Звіт за підсумками київської інспекції буде представлено експертом на 37-й сесії Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, яка відбудеться у червні.

«Київ реально можуть виключити зі списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Про це нас попереджають уже четвертий рік. Але чиновники, схоже, всерйоз не сприймають цю інформацію. Їм це на руку — не буде жодних проблем із забудовою буферної зони Лаври та Софії», — коментує ситуацію «Голосу України» голова Молодіжного руху Києва Арсеній Пушкаренко.

За його словами, активістам стало відомо, що вже найближчим часом розпочнеться будівництво багатоповерхового будинку поблизу Софії Київської — на перетині вулиці Стрілецької і Георгіївського провулка.

23 квітня

Інші дати
Народився Василь Земляк (Вацик)
(1923, - с. Конюшівка Вінницької обл. - 1977) - український письменник, видавець, кіносценарист.  Найбільше визнання здобула дилогія "Лебедина зграя" (фільм "Вавилон - ХХ") і "Зелені млини".
Розгорнути
Народився Григорій Тютюнник
(1920, с.Шипівка Полтавська область – 1961) - український письменник. Автор роману «Вир».
«Кажуть, що дуже мудрий чоловік оту всю техніку військову видумав. А я мислю так, що якби найшовся такий, що все оте попалив, той був би наймудріший...» (Григорій Тютюнник
Розгорнути
Народився Іван Шмальгаузен
(1884, м. Київ - 1963) - біолог. Всесвітньо відомий теоретик еволюційного вчення XX ст.
Розгорнути