chrome firefox opera safari iexplorer

За два роки кількість прихильників незалежності України зросла у півтора рази

17 серпня 2013 о 13:10

Число прихильників незалежності України за останні два роки істотно зросло. Якби референдум про незалежність України проводився в 2013 році, за неї проголосував би 61% громадян.

Про це свідчать дані соцопитування, яке провели Український інститут соціальних досліджень ім. О.Яременка спільно з Центром «Соціальний моніторинг».

Як повідомила в інтерв'ю DT.UA голова правління Українського інституту соціальних досліджень Ольга Балакірєва, в 2001 році за незалежність проголосували б 56% населення, а проти — 28%. Решта респондентів вагалися з відповіддю.

У 2011 році, коли відзначали 20-річчя незалежності, тих, хто голосував би проти незалежності, виявилося, як і раніше, 28%, а тих, хто проголосував би за незалежність, — значно менше, ніж у 2001 році, навіть менше половини опитаних — 47%, і дуже багато було тих, хто не визначився.

У 2013 році напередодні чергової річниці незалежності за неї проголосував би 61% населення — це значно більше, ніж у 2001 році і майже в 1,5 рази більше, ніж два роки тому.

«Характерно, що опитування проводилося серед громадян у віці до 18 років, і для частини молодих людей альтернативи незалежності немає, оскільки вони народилися вже в незалежній країні, бо для них це питання звучить як не до кінця зрозуміле», — зазначила Балакірєва.

Не підтримує незалежність 21% опитаних. Близько 18% вагаються або взагалі не голосували б на такому референдумі — це пасивна частина соціуму, яка вважає, що в країні і без них вирішаться всі питання", — підкреслила голова правління Українського інституту соціальних досліджень.

Чим вищий рівень освіти, тим вища у людей готовність підтримати незалежність України. Серед тих, хто має не лише вищу освіту, але і вчений ступінь, показник такої підтримки — 86%. Що стосується матеріального становища людей, залежність тут — так само однозначна, як і за рівнем освіти: чим вищий у людей матеріальний стан, тим більшою мірою вони підтримують незалежність.

«Висновок очевидний: чим комфортніше живеться людям в країні, тим більшою мірою вони готові підтримати країну як таку, а також формування держави. І цей висновок підтверджується нашим аналізом: ми ставили питання людям, наскільки вони зацікавлені будувати долю з Україною, жити в цій країні, розвивати її — або вони все-таки хотіли б переїхати в іншу. У людей, які відповіли, що хотіли б виїхати із країни, рівень підтримки незалежності України дещо нижчий, хоча і становить 51%. Серед тих, хто стверджує, що не виїжджав би з країни, на підтримку її незалежності виступили 64%», — констатувала Балакірєва.

Дослідження проводили Український інститут соціальних досліджень ім. О.Яременка спільно з Центром «Соціальний моніторинг». Всього було опитано 2008 респондентів, що мешкають в усіх областях України, включаючи Київ та АР Крим, за стохастичною вибіркою, репрезентативною для населення України віком від 18 років.

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути