chrome firefox opera safari iexplorer

Архітектори прогнозують катастрофу у Києві через затяжні зливи

24 вересня 2013 о 09:54

Столичні архітектори б'ють тривогу через затяжні опади у вересні, які можуть пошкодити будинки та дороги в місті. Вони заявляють, що це може статися через недотримання норм будівництва.

«Звичайно, кліматичні умови, опади при зведенні будинків враховувалися. Але, по-перше, Київ стоїть на рухливих ґрунтах і вони дуже чутливі до опадів. Крім того, зараз з'явився сорт замовників, які намагаються заощадити на будівництві, нехтуючи системою дренажів, обстеженням майданчиків, на яких проектується фундамент», — дав коментар газеті Вести архітектор Георгій Духовичний.

За словами фахівців, найбільше негода загрожує панельним будинкам, а саме швам між панелями. Однак у ЖКГ запевняють, що хоча погода і може негативно відбитися на будовах, але глобально будівлям нічого не загрожує.

«Основна проблема — міжпанельні шви. Дощова вода потрапляє через них в стіни, і руйнується навіть бетон. І якщо зараз не буде теплих сонячних днів, то взимку почнуться проблеми — грибок, промерзання стін, тріщини», — прогнозує директор будівельної фірми Буддом Микола Борух.

Експерти турбуються і через стан столичних доріг, що не були відремонтовані перед початком сезону дощів. У Київавтодорі зазначають, що якщо при вологій погоді почнуться заморозки, то асфальт може почати тріскатися.

«Ґрунти під асфальтом недостатньо ущільнені, вода просочується в і так мокрий шар землі — і утворюється порожнеча. А косметичний ремонт, який роблять зараз на дорогах, це все одно що небіжчика в морзі гримувати», — упевнений завідуючий лабораторією Державного дорожнього інституту імені Шульгіна Анатолій Литвиненко.

Крім того, подібна погода негативно впливає і на рибу в Дніпрі, яка навесні може значно постраждати. «Літо було сухим, тому всі вихлопи авто осіли в землі і на асфальті. А такими рясними дощами їх змиває прямо в Дніпро та озера. Звичайно, це все вплине на рибу, на продовження роду. Можна точно сказати, що риби навесні буде менше», — попереджає керівник Інституту водогосподарських проблем Василь Коротецький.

Як повідомлялося 22 вересня, Київ побив 90-річний рекорд за кількістю опадів. Синоптики визнали, що нинішня осінь є аномальною за кількістю опадів.

Нагадаємо, 20 вересня на Подільському узвозі провалилося дорожнє покриття. У яму потрапив автомобіль. У результаті на прилеглих вулицях утворилися затори, а міський транспорт змушений змінювати маршрути.

Розділи: Суспільство

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути