chrome firefox opera safari iexplorer

Два факультети ЧНУ імені Ю. Федьковича можуть опинитися на вулиці

06 вересня 2013 о 13:33

Один з корпусів, який винаймає під аудиторії Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, ще у липні депутати облради передали комунальному підприємству «Інватранс». Те, у свою чергу, тепер підвищило розмір орендної плати для навчального закладу у 2,5 раза – на 480 тис. гривень. Обурені викладачі, на чолі з ректором, відмовилися підписувати угоду з підприємством.

Про це повідомили журналісти телеканалу ZIK.

Окрім того, що ціна оренди стала захмарною, кошти виш мав перераховувати не в обласний бюджет, а безпосередньо «Інватрансу». Тому викладацький склад університету написав звернення до депутатів облради про те, що вважають таке рішення незаконним.

«Якби обласна рада передала ЧНУ цей корпус в оперативне управління, ми були б щасливі, – говорить ректор Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича Степан Мельничук. – Тоді кошти, що ми сплачуємо за оренду, ми скерували б на утримання будівлі, яка цього дуже потребує».

За передачу університетських аудиторій фірмі «Інватранс» проголосувала провладна більшість чернівецьких обласних обранців. Депутати від опозиції участі в голосуванні не брали.

«Фірма, яка має на балансі 0 гривень, раптово отримує мільйонні суми, – коментує депутат Чернівецької обласної ради Ярослав Курко. – Чому, ніхто не знає. Фірми комунальної власності виведені з-під контролю депутатів. Це по-перше. А головне – у матеріалах, які роздали депутатам перед сесією, не було тих, які б пояснили, хто ініціював передачу корпусу. Не було жодних обговорень та дискусій щодо цього питання».

Парадокс, але вирішити проблему пообіцяв голова Чернівецької облдержадміністрації Михайло Папієв, який у липні підтримав передачу університетського приміщення комунальному підприємству.

«Треба винести це питання на обговорення, якщо є неврегульовані моменти – їх потрібно вирішити. Сьогодні я займаю позицію абсолютної підтримки ЧНУ ім. Ю. Федьковича», – заявив він.

Вияснити, чому «Інватранс» підняло орендну плату для університету, журналістам не вдалося. Територія підприємства поросла бур’янами, а на дверях – колодка.

Чи вдасться вирішити питання, покаже майбутня сесія Чернівецької обласної ради. Відомо лише одне: якщо орендну плату не зменшать, доведеться шукати нове приміщення для історичного та економічного факультетів ЧНУ ім. Ю. Федьковича.

Розділи: Новини освіти

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути