chrome firefox opera safari iexplorer

Оприлюднено рейтинг рівня доходів населення: Україна зайняла 48-е місце з 52-х

25 вересня 2013 о 11:02

Україна піднялася на 48 місце в рейтингу 52 найбагатших країн світу за рівнем доходів населення Global Wealth Report, підготовленому страховою компанією Allianz. В минулому році Україна посіла 49 позицію рейтингу.

Середній обсяг фінансових активів у Швейцарії становить близько 141,89 тис. євро в перерахунку на людину

Швейцарію визнано країною з найбільш високим обсягом чистих фінансових активів на душу населення в 2012 році в щорічному звіті Global Wealth Report страхової компанії Allianz SE, опублікованому у вівторок, 24 вересня.

Середній обсяг фінансових активів у Швейцарії становить близько 141,89 тис. євро в перерахунку на людину. На другому місці знаходиться США, де на кожного американця припадає в середньому 100,71 тис. євро. Третю сходинку займає Японія з 83,61 тис. євро на людину. У першу десятку в порядку убування показника увійшли: Бельгія, Нідерланди, Канада, Сінгапур, Тайвань, Великобританія, Австралія.

Україна посіла 48 місце в рейтингу. Середній обсяг фінансових активів (депозити, акції тощо) на одного українця в 2012 році склав 1303 євро. За цим показником країна увійшла в число країн з низьким рівнем добробуту. Україні вдалося випередити всього чотири країни — Аргентину (1200 євро), Індію (747 євро), Індонезію (695 євро) і Казахстан (630 євро).

У минулому році Україна була на 49 місці. «Зростання активів в Україні за минулий рік можна назвати істотним. Чисті фінансові активи зросли на 13,3%, що ставить Україну практично на верхівку рейтингу по регіону. Довгостроковий аналіз показав розвиток активів в Україні в ще кращому світлі: чисті фінансові активи на душу населення зросли більш, ніж у п'ять разів за останні п'ять років — таким темпом росту не може похвалитися жодна інша країна Східної Європи, за винятком хіба що Росії. Проте в глобальних масштабах Україна все ж на 48 місці в списку найбагатших країн. З 2000 року Україна піднялася у світовому рейтингу на чотири позиції», — наголошується в повідомленні Allianz.

При цьому Росія зайняла в рейтингу 44-е місце з фінансовими активами в розмірі 1,71 тис. євро в перерахунку на одну людину. Підвищення в порівнянні з попереднім роком склало 17,9%, хоча грошові зобов'язання населення зростали випереджаючими темпами — на 38,9% в 2012 році. В результаті зростання чистих фінансових активів склало всього 4,4%, через що Росія зайняла одне з останніх місць у рейтингу по своєму регіону, йдеться в повідомленні. З 2000 року Росія піднялася у світовому рейтингу заможних країн на п'ять позицій.

У цілому ж, за даними Allianz, сукупний розмір фінансових активів у світі збільшився минулого року на 8,1%, що стало максимальним приростом за останні шість років. Показник збільшувався в середньому на 4,6% за рік в період з 2001 по 2012 рік. Основним чинником зростання індикатора в минулому році компанія називає позитивну динаміку ринку акцій. Активи, вкладені в акції, збільшилися на 10,4%, в результаті чого сукупна вартість всіх фінансових активів у світі досягла нового рекорду в 111 трлн євро.

Борги збільшилися в 2012 році на 2,9%, відношення світового боргу до ВВП скоротилося до 65,9%, при тому, що в 2009 році воно знаходилося на рівні 71,6%.

Добробут країн Східної Європи на 40% перевищив докризовий максимум 2007 року, тоді як багаті країни Америки та Європи тільки вийшли на докризовий рівень.

«Зараз можна сказати, що вкладники в Східній Європі досить добре пережили кризу, — зазначив головний економіст Allianz SE Міхаель Хайзе, слова якого наведені в звіті. — Примітно, що незважаючи на тісні економічні зв'язки з ураженою кризою єврозоною, Східна Європа володіє набагато більшим потенціалом зростання. Ще рано говорити про те, що історія бурхливого зростання регіону закінчилася».

Як зазначає компанія, довгостроковий аналіз підтверджує роль Східної Європи в якості найбільш динамічного регіону в світі. З 2000 року середні темпи зростання валової вартості фінансових активів у Східній Європі становили 14,7% в рік, хоча, починаючи з 2007 року процес накопичення і знизив обороти в багатьох країнах регіону. В інших зростаючих регіонах, таких як Азія (без урахування Японії) або Латинська Америка, темпи були нижчі — відповідно 13,7% і 13,2%.

Середній розмір фінансових активів на душу населення в Східній Європі, який в кінці 2012 року дорівнював 4,48 тис. євро, як і раніше нижчий, ніж в інших швидкозростаючих регіонах світу. Однак, як зазначає Allianz, він не відображає того, що розрив у рівні добробуту населення в регіоні як і раніше дуже великий через те, що в регіон включені досить бідні країни, такі як Казахстан чи Україна, де валовий обсяг фінансових активів на душу населення в середньому все ще нижчий 2 тис. євро, та такі країни, як Чехія і Словенія, які за рівнем добробуту набагато ближчі до Західної Європи.

У своєму звіті Allianz розподіляє населення усіх країн на три класи за рівнем добробуту. Середній клас включає громадян, вартість активів яких становить від 4,9 тис. євро до 29,2 тис. євро. Громадяни, вартість чистих фінансових активів яких нижче 4,9 тис. євро, належать до населення з низьким рівнем доходів, а ті, хто володіє чистими фінансовими активами вартістю понад 29,2 тис. євро — до населення з високим рівнем доходів.

Джерело: ZN.UA
Розділи: Аналітика

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути