chrome firefox opera safari iexplorer

Українцям запропонували чергову схему доступного житла

10 вересня 2013 о 10:00

Українцям, які потребують поліпшення житлових умов, допоможуть накопичити кошти на придбання доступного житла. Для цього Ощадбанк запропонував владі схвалити застосування інструменту депонування коштів при будівництві або придбанні житла з використанням держпідтримки, пише КоммерсантЪ-Украина.

Кабінет Міністрів розробив проект документа про низку питань організації банківського кредитування будівництва житла. За даними видання, він повинен впровадити «механізм цільового депонування коштів покупців» для проектів спорудження житла та продажу готового житла для двох категорій громадян.

Ними стануть ті, хто має право на держпідтримку або потребує поліпшення житлових умов. Ініціатором цієї ідеї виступив Ощадбанк. Сенс її полягає в тому, що для придбання готового житла покупець повинен заздалегідь покласти свої гроші на депозит.

За відомостями Держстату, число сімей та громадян, які стоять на квартирному обліку, до кінця 2012 року дійшло до 1,022 млн, впавши за рік на 62 тис. За програмою Доступне житло в 2012 році було підписано 1,23 тис. іпотечних договорів.

«Припустимо, клієнт хоче купити житло, і у нього є 1000 грн. Цих коштів недостатньо для позитивного рішення про надання кредиту. Але банк може рекомендувати йому відкрити рахунок для депонування коштів з метою покупки нерухомості — по суті, це цільовий депозит. На цей рахунок клієнт буде щомісяця відкладати певну суму, — пояснює процес начальник управління створення і просування продуктів Банку Національний кредит Борис Шаріпов. — Через деякий час клієнт накопичить достатню суму і зможе подати заявку на отримання іпотечного кредиту».

В Ощадбанку розповіли газеті, що механізм депонування коштів є одним з десяти елементів запропонованої ними моделі позик для доступного житла. Її суть полягає в тому, що банк надає кредит забудовнику на будівництво у розмірі 80% від вартості проекту, отримуючи в іпотеку майнові права на квартири та/або об'єкт незавершеного будівництва.

Оскільки йдеться про позику на ще не споруджене житло, буде використана схема акредитації забудовників та контролю за ними. Зведення невеликих за площею квартир із застосуванням недорогих технологій (за строк не більше року) має відбуватися на ділянках, виділених безкоштовно і забезпечених комунікаціями.

Більше того, при цьому ціна квартир повинна бути на понад 20% нижчою від середніх ринкових цін на житло на вторинному ринку.

«Передбачається, що перший внесок покупця за власні кошти складе 10%. Протягом будівництва на депозиті покупця за рахунок його власних коштів (15% выд вартості прав) і кредитних коштів (75%) формується інша необхідна для оплати майнових прав сума. Кредит на етапі будівництва забезпечений грошовими коштами на депозитному рахунку та майновими правами на них» , — уточнив Тютюн.

Майнові права на житло оплачуються клієнтами і переходять у їхню власність лише після введення будинку в експлуатацію, уточнили в Ощадбанку.

За запевненням банкірів, депонування гарантує продаж нерухомості. «Простіше побудувати будинок, ніж потім продати в ньому всі квартири. Якщо більшість майбутніх власників квартир депонують кошти під проект, банк не буде мати проблем із забудовником, оскільки той зможе побудувати і відразу ж продати житло» — зазначив заступник голови правління Авант-банку Андрій Швець.

Проте, зазначає видання, така схема не може вирішити проблему низького рівня доходів населення, який не дозволяє їм накопичити гроші для купівлі житла. «Найбільшою проблемою ринку нерухомості є відсутність коштів у покупців, і запропонований механізм навряд чи вирішить цю проблему» , — зазначила директор департаменту роздрібних клієнтів Кредобанку Орися Юзвишін.

Раніше український уряд скоротив на 150 млн грн фінансування програми Здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов, повідомляється в розпорядженні Кабміну № 588- р від 1 серпня 2013 року.

Розділи: Суспільство

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути