chrome firefox opera safari iexplorer

Вісім країн виступили проти тиску на Україну

04 вересня 2013 о 15:55

Країни вісімки Північно-Балтійських країн вважають неприйнятним геополітичний тиск на Україну.Про це йдеться в заяві міністрів, опублікованій на сайті уряду Швеції, за результатами засідання NB8 у вівторок у Вісбі (Швеція).

У засіданні взяли участь міністри закордонних справ Швеції — Карл Більдт, Данії — Віллі Севндаль, Естонії — Урмас Пает, Фінляндії — Ерккі Туоміоя, Ісландії — Гуннар Брагі Свенссон, Латвії — Едгар Рінкевічс, Литви — Лінас Лінкявічус, а також міністр закордонних справ Норвегії Еспен Барт Ейде, пишуть «Українські новини».

«Будь-які економічні загрози або політичний тиск стосовно країн-учасників політики „Східного партнерства“... є неприйнятним», — йдеться в заяві.

Міністри зазначають, що кожна країна має повноцінне право обирати той шлях, який вона вважає найкращим для свого майбутнього.

«Ми висловлюємо повну підтримку підписанню угоди про асоціацію між Євросоюзом і Україною, включаючи зону всеосяжної та поглибленої торгівлі, на саміті „Східного партнерства“ у Вільнюсі в листопаді, за умови, якщо Україна продемонструє відчутний прогрес у трьох ключових сферах, визначених на засіданні Ради міністрів ЄС у грудні 2012 року», — сказано в заяві.

Нагадаємо, російська митниця з 14 серпня зупинила весь український імпорт до своєї країни. 18 серпня радник Президента Російської Федерації Сергій Глазьєв заявив, що ускладнення митного оформлення вантажів на російсько-українському кордоні є разовою акцією, але в разі підписання Україною угоди про асоціацію з Європейським Союзом митне адміністрування може бути посилене.

20 серпня Федеральна митна служба Росії повідомила Україну про повернення до штатного режиму розмитнення українських товарів.

Угоду про асоціацію з ЄС та зону вільної торгівлі планується підписати у листопаді цього року на саміті Східного партнерства у Вільнюсі.

Джерело: ZAXID.NET
Розділи: Суспільство