chrome firefox opera safari iexplorer

Індекс споживчих настроїв в Україні — найнижчий за півтора роки

25 жовтня 2013 о 11:44

Українці стали купувати менше. За даними щомісячного дослідження компанії GFK Ukraine, у вересні індекс споживчих настроїв в Україні знизився більш, ніж на 7 пунктів у порівнянні з серпнем. І це — найнижчий рівень за останні півтора року, повідомляє Радіо Свобода. 

Зокрема, це стосується великих покупок. Також багато українців перестали очікувати покращення матеріального становища. Аналітик Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Олександра Бетлій пояснює це очікуваннями безробіття, девальвації та зростання інфляції.

Падіння споживчих настроїв, каже Бетлій, може позначитися негативно і на українських виробниках.

– Наскільки це падіння є серйозним?

– Це серйозне падіння. Більшість людей зараз не знає, що буде завтра. Економіка не відновлюється. Зокрема у третьому кварталі очікувалося, що ВВП буде зростати. Цього не відбулося. Якщо дивитися по споживчих настроях, то зрозуміло, що очікування щодо розвитку економіки країни на найближчий час погіршилося. Очікується збільшення безробіття, очікується розгортання інфляції, девальвація. Таким чином споживчі настрої справді погіршилися.

– Які фактори вплинули на падіння споживчих настроїв?

– Споживчі настрої погіршуються, коли населення може очікувати погіршення власного становища і становища країни. На жаль, сьогодні це і відбувається. Тобто, в українських споживачів немає впевненості у майбутньому, ані своєму, ані країни. Ситуація в країні погіршується у тому плані, що далі падає виробництво, зростає безробіття, заробітні плати не ростуть такими темпами, як раніше і при цьому інфляційні очікування населення є досить високими, зрозуміло, що споживчі настрої нижчі, ніж були у першому півріччі цього року.

– Які наслідки це може мати?

– Саме погіршення споживчих настроїв є індикатором того, як буде зростати попит на товари внутрішнього виробництва, які споживаються на внутрішньому ринку. Це означає, що внутрішній попит на товари внутрішнього виробництва може знизитися. Це погано для нашого виробництва. Це може означати, що ми відкладаємо надалі економічне відновлення, оскільки упродовж останніх років зростання ВВП підтримувалося чи пояснювалося саме зростанням споживання. Песимістичні споживчі настрої не дадуть економіці розвиватися далі. Зрозуміло, що для того, щоб економіка розвивалася нам потрібні ще інвестиції. Для цього потрібен гарний інвестиційний клімат. Але якщо у нас немає інвестицій, а споживачі ще й стримуватимуть споживання, це не дуже добре для економіки.

Розділи: Суспільство

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути