chrome firefox opera safari iexplorer

споживчі настрої українців:девальвація і збільшення безробіття

22 квітня 2013 о 14:16

У березні 2013 року споживчі настрої українців погіршилися на 2,4 пункту в порівнянні з лютим — до 81,3, свідчать дані дослідження GfK Ukraine.

«Початок весни 2013 року відзначився збереженням тенденції до погіршення споживчих настроїв українців... Основним чинником погіршення індексу споживчих настроїв стало істотне падіння індексу доцільності робити великі закупівлі», — повідомила прес-служба компанії.

За даними компанії, індекс доцільності здійснювати великі покупки в березні втратив відразу 9 пунктів, знизившись до 75,7. При цьому очікування щодо розвитку економіки погіршилися на 1 пункт — до 83,5.

У прес-релізі також йдеться, що в березні тривала тенденція до погіршення очікувань українців щодо динаміки безробіття: відповідний індекс досяг значення 137,6, що на 1,4 пункту вище, ніж у лютому.

Крім того, погіршилися й інфляційні очікування: значення індексу зросло на 2,1 пункту в порівнянні з лютневим показником — до 182,1. Водночас зростає оптимізм українців щодо курсу гривні в найближчі три місяці: індекс девальваційних очікувань втратив 8,4 пункту, знизившись до 126,7.

«Суттєве зменшення побоювань девальвації також обмежило попит на дорогі імпортні товари», — відзначається в прес-релізі GfK Ukraine.

«Помітне гальмування економіки на тлі складних погодних умов зробило українців більш обережними. При цьому, в першу чергу, це стосувалося найбільш економічно активних верств населення», — прокоментували підсумки березневих замірів в GfK Ukraine.

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути