chrome firefox opera safari iexplorer

Лексикон українців за останні десятиліття змінився на 25%

18 жовтня 2013 о 14:01

Зважаючи на міграцію лексики з мовної периферії до центру і навпаки, активний словник української мови за останні десятиліття змінився на 25%.

Про це в інтерв’ю «Українському тижню» заявила кандидат філологічних наук, яка досліджує неологізми у мові ЗМІ кінця ХХ — початку ХХІ століття Тетяна Печончик.

«За дослідженнями, активний словник української мови за останні десятиліття змінився на 25%. Може, когось ця цифра здивує. Однак, якщо врахувати не тільки виникнення нових слів та розвиток значень, а й міграцію лексики з мовної периферії до центру і навпаки, показник бачиться цілком виправданим», — заявила вона.
Як стверджує дослідник, слова, які раніше були на мовній периферії і фіксувалися у словниках із приміткою «архаїзм», «історизм», «дореволюційне», «застаріле», «рідковживане», нині вони повернулися до активного вжитку. До таких слів належать «гривня», «меценат», «казначейство», «гувернантка», «чиновник», «речник», «віче».

«Сюди ж таки належить лексика, донедавна теж периферійна, яка називала реалії „буржуазного суспільства“ („страйк“, „мафія“, „корупція“, „фермер“) і яку подавали у словниках радянського періоду з приміткою „у капіталістичних країнах“. Єдиної назви для таких слів у сучасному мовознавстві немає. Їх називають відродженими (Юрій Шевельов), реактивованими (Любов Мацько), внутрішніми входженнями (Данута Мазурик), або актуалізованими (Любов Струганець)», – наголошує Печончик.

Водночас, за її словами, слова радянського періоду перемістилися на периферію.

"Ідеологами радянського періоду, навпаки, з мовного ядра перемістилися на «околиці»: зі зникненням понять і явищ, які вони позначали: «комсомолець», «п’ятирічка», «комсорг», «ВЛКСМ», «ленінець», — заявила Печончик.

Джерело: iPress.ua
Розділи: Новини культури

23 квітня

Інші дати
Народився Василь Земляк (Вацик)
(1923, - с. Конюшівка Вінницької обл. - 1977) - український письменник, видавець, кіносценарист.  Найбільше визнання здобула дилогія "Лебедина зграя" (фільм "Вавилон - ХХ") і "Зелені млини".
Розгорнути
Народився Григорій Тютюнник
(1920, с.Шипівка Полтавська область – 1961) - український письменник. Автор роману «Вир».
«Кажуть, що дуже мудрий чоловік оту всю техніку військову видумав. А я мислю так, що якби найшовся такий, що все оте попалив, той був би наймудріший...» (Григорій Тютюнник
Розгорнути
Народився Іван Шмальгаузен
(1884, м. Київ - 1963) - біолог. Всесвітньо відомий теоретик еволюційного вчення XX ст.
Розгорнути