chrome firefox opera safari iexplorer

Один з 30 найцінніших у світі гербаріїв святкує 230-річчя

22 жовтня 2013 о 17:00

Збірка налічує 279 000 зразків рослин з різних країн
З цiєї нагоди в унiверситетi провели науковий семiнар, на якому презентували чималi колекцiї гербарiю.

«Наш гербарiй — найдавнiший в Українi та входить до 30 найстарiших i найцiннiших колекцiй у свiтi, — розповiдає Експресу Лiдiя Тасєнкевич, професор, завiдувач кафедри ботанiки бiологiчного факультету ЛНУ iм.I. Франка. — Вона налiчує 279 тисяч зразкiв флори з України та свiту. Найстарiший експонат — iз 1824 року!».

У гербарiї є 20 особливо цiнних колекцiй, що їх зiбрали видатнi дослiдники. Так, тут можна побачити колекцiї Фердiнанда Шура, австрiйського ботанiка, який дослiджував флору Пiвденних Карпат. Вiн зiбрав та описав 8 тисяч рослин.

«Також у нас є колекцiя Антона Ремана, ректора Франкового унiверситету, — додає Лiдiя Тасєнкевич, — вiн зiбрав близько 9 тисяч зразкiв флори у Пiвденнiй Африцi й подарував нам величезну колекцiю мохiв».

До слова, гербарiй ЛНУ iм.I. Франка спiвпрацює iз американським Фондом Ендрю Меллона. Також завдяки подарунку колег iз Великобританiї — гербоскану — тепер в установi оцифровують типовi зразки рослин. До кiнця року в електроннiй формi буде понад тисячу рослин.

До слова, тих, хто хоче оглянути колекцiю гербарiю, чекають за адресою вул. Грушевського, 4.

Джерело: Експрес
Розділи: Новини культури