chrome firefox opera safari iexplorer

Творчі спілки України пропонують запровадити Ювілейну Шевченківську медаль

23 жовтня 2013 о 10:30

Творчі спілки України активізують свою спільну діяльність. Вони, зокрема, підтримали ініціативу Національної спілки письменників про запровадження ювілейної Шевченківської медалі з нагоди 200-річного ювілею поета, що святкуватиметься 2014 року.

Про це йшлося під час засідання «круглого столу» під назвою «Творчі спілки в українському суспільстві та перспективи їх розвитку» в Національній спілці журналістів України.

«На засіданні президії Національної спілки письменників ми вчора прийняли рішення. Є в нас державна нагорода Ярослава Мудрого, є – Княгині Ольги. Але той, хто став батьком нації, хто націю навчив говорити українською мовою – Тарас Шевченко – тільки на грошах. Ми звертаємося до Президента, щоб ювілейну Шевченківську медаль – як президентську відзнаку – запровадити до 200-річчя і нагородити всю еліту нації. І хочемо, щоб творчі спілки нас підтримали», – сказав заступник голови Національної спілки письменників України Михайло Каменюк.

Керівники творчих спілок також прийняли спільне звернення щодо недопущення закриття журналу «Перець». «Колектив журналу «Перець» отримав від своїх видавців листа про те, що з 1 грудня він має бути закритий і всі люди звільнені. І таким чином журнал «Перець» – легенда української журналістики – перестане існувати. Ми виступаємо спільно проти такого рішення», – сказав голова НСЖУ Олег Наливайко.

Учасники «круглого столу» наголосили на необхідності активізувати роботу Національної ради творчих спілок.

«Треба пожвавити роботу нашої ради. Що б ми не говорили, це не виходить на реальне рішення. Треба поставити на раді питання про підвищення потенціалу, значення ваги спілок. Зокрема, і в плані висунення на почесне звання – те, що зараз робиться за закритими дверима», – зазначив голова Національної спілки театральних діячів України Лесь Танюк.

За його словами, комісія, що розглядає подання на звання та нагороди, 2 роки не працювала, потім її роботу продовжили, але «проблема в тому, що ніхто не знає, що в комісії робиться». «Після Богдана Ступки там немає жодної людини від культури. Борис Олійник з дванадцяти засідань тільки один раз пішов на одне і сказав, що не ходитиме, бо вони нічого не вирішують. І це справді є проблема, яку треба підняти через Міністерство культури», – наголосив Лесь Танюк.

Голова Національної спілки кінематографістів України Сергій Тримбач запропонував сформулювати звернення до Адміністрації Президента з цього приводу. «Головна вимога – щоб це присудження було прозоре. Друга – щоб ми розуміли, який механізм присудження почесних звань і нагород», – підкреслив він.

Олег Наливайко зазначив також, що 20-23 листопада в Києві, вперше на теренах Східної Європи, пройде конференція Європейської федерації журналістів. «Ми будемо приймати президентів Європейської і Міжнародної федерації журналістів. Один із заходів відбудеться 23 листопада, у Всесвітній день проти безкарності. Ми плануємо провести ходу наших колег в пам’ять тих журналістів, які загинули, виконуючи свої обов’язки. Хода рушить від Українського дому, де будуть проходити заходи конференції, по Хрещатику до Національної спілки журналістів», – поінформував він і запросив колег із творчих спілок до участі в акції.

Він також запропонував творчим спілкам співпрацю у проведенні регіональних тренінгів, які Представництво ЄС в Україні разом з НСЖУ проводить щодо висвітлення відносин Україна-ЄС для регіональних журналістів. «Тричі ми провели такі заходи – в Херсоні, Миколаєві і Львові – разом з Послом Євросоюзу, представниками інших європейських країн», – нагадав Наливайко.

Учасники «круглого столу» висловили стурбованість з приводу переслідування кримінальними елементами голови Національної спілки письменників України Віктора Баранова та його сім’ї і прийняли з цього приводу відповідну заяву.

Джерело: litgazeta.com.ua
Розділи: Новини культури

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути