chrome firefox opera safari iexplorer

Українці припинили купувати автомобілі

02 жовтня 2013 о 09:35

Через введення утилізаційного збору продажі автомобілів у вересні порівняно з серпнем впали в 2 рази.

Як повідомляють Коментарі з посиланням на AUTO -Consulting, автоімпортери почали обережно розмитнювати автомобілі та сплачувати утилізаційний збір. Однак, за інформацією видання, обсяг таких операцій поки незначний і зачіпає в основному невеликий сегмент автомобілів.

Більшість розмитнених після 1 вересня автомобілів, коли набув чинності закон про утилізаційний збір, мають об´єм двигуна до 1 л, тому що зараз утилізаційний збір на такі авто становить 4 730 грн, а при можливій ​​корекції закону можуть залишити єдину ставку 5 500 грн для всіх категорій автомобілів. У цьому випадку, імпортерам доведеться платити більше за авто з об´ємом двигуна до 1 л, ніж при існуючому законодавстві.

Крім того, автомобілі з об´ємом двигуна до 1 л не підпадають під дію спецмита, які зачіпають сегменти з об´ємом двигуна 1-1,5 л і від 1,5 до 2,2 л.

Фактично весь вересень авторинок працював на складських запасах авто, імпортованих до 1 вересня.

За даними видання, кількість угод істотно скоротилося і знизилося до 13 тис. штук (скоротилося більш ніж на 50% у порівнянні з серпнем). Таке падіння автопродажів стало наслідком введення утилізаційного збору, складнощів з реєстрацією автомобілів у МРЕВ і ажіотажем навколо авторинку напередодні 1 вересня.

Як повідомляли «Коментарі», з 1 вересня набув чинності закон про утилізаційний збір на автомобілі. Базова його ставка для легкових автомобілів встановлена ​​на рівні 5 500 грн, для вантажівок і автобусів — 11 000 грн.

Державтоінспекція пояснила, що збір не застосовуватиметься до автомобілів, ввезених до 1 вересня.

Також нагадаємо, що, за даними Міндоходів і зборів, за серпень 2013 року, Україна імпортувала майже 47 тисяч автомобілів, що вдвічі більше, ніж за серпень минулого року.

Розділи: Суспільство

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути