chrome firefox opera safari iexplorer

До кінця року навіть на захищені статті не вистачає 18 мільярдів гривень

07 листопада 2013 о 16:29

Цьогорічна зима обіцяє бути холодною і голодною. За неофіційними даними, президент дав «добро» на суттєве підвищення тарифів на газ для населення, і в Національній комісії з регулювання енергетики вже начебто навіть розробили проект нової тарифної сітки. Крім того, у владі готують низку постанов та законопроектів, якими скасують частину соціальних пільг та пільги для бізнесу. Усе це — рекомендації Міжнародного валютного фонду. Якщо влада їх не виконає — МВФ не дасть грошей. А гроші МВФ — остання надія уряду, оскільки у бюджеті не вистачає коштів, аби дотягти до нового року.

За різними оцінками, на листопад та грудень у державі бракує від 10-18 мільярдів гривень – на виплати зарплат бюджетникам та інші соціальні видатки, пише Високий замок.

“Нам потрібно не просто продовження співпраці з МВФ. Нам потрібен транш ще до кінця року. Якщо ми не отримаємо цей транш — уряд не зможе закрити цей фінансовий рік. Тож чиїмись інтересами доведеться жертвувати. І це будуть інтереси пересічних українців, – каже голова Комітету економістів України Андрій Новак. – Міжнародний валютний фонд позичає гроші, тільки пересвідчившись у платоспроможності позичальника. Тобто транш дадуть, якщо будуть впевнені, що Україна зможе повернути ці кошти з відсотками. Для цього вони аналізують найбільші бюджетні видатки, вибирають слабкі статті і вимагають, аби проблеми усунули. В Україні це дефіцит Пенсійного фонду, «Нафтогазу» та величезні соціальні видатки. Хоче уряд чи не хоче, а йому доведеться нарешті піти на виконання вимог МВФ, адже своєю політикою у попередні роки загнав себе у глухий економічний кут”.

На думку економіста, нинішні проблеми — від нереалістичних показників, які закладаються у бюджет. Зокрема, на цей рік уряд закладав зростання ВВП на рівні 3,5%. За підсумками трьох кварталів маємо спад у 1,5%... А через те, що у бюджет надходить менше, ніж прогнозували, і маємо проблеми з виплатами зарплат. Зокрема, чимало освітян уже відчули на собі затримки зарплат, а ті працівники, що ризикнули захворіти, по кілька місяців чекають лікарняних. Декого у “соцстраху” ощасливили — невідомо, чи лікарняні буде чим заплатити до нового року.

“Ситуація з бюджетними виплатами загострюється під кінець кожного року. Традиційно, проблеми виникають у листопаді-грудні. Цього року проблеми з фінансуванням бюджетних видатків почали виникати вже у червні, – каже народний депутат, член комітету з питань праці та соціальної політики Павло Розенко. – На кілька місяців затримують допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами, виплати з безробіття, лікарняні, зарплати. Офіційна статистика приховує реальний стан речей. Чимало бюджетників відправляють у відпустки за власний рахунок. І це не поодинокі випадки. Чекати якогось поліпшення не варто — людям треба бути готовим до затримок зарплат, і навіть пенсій. І при цьому всьому зараз ще й обговорюють питання підвищення тарифів. Влада зобов’язалась підвищити тарифи на газ для населення ще у 2010 році, коли підписали меморандум з МВФ. Зрозуміло, зараз вони уникають розмов на цю тему. Але гроші МВФ потрібні конче...”

Натомість президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко переконаний — на підвищення тарифів для населення уряд не піде. Бо толку від цього не буде жодного. “Основна вимога МВФ — скорочення дефіциту бюджету. Підвищення тарифів на газ без реконструкції теплокомуненерго і встановлення лічильників не дасть жодного результату — дефіцит бюджету від цього не зменшиться, – каже Олександр Охріменко. — Щодо розмов про те, що на вимогу МВФ влада відпустить курс гривні і вона впаде до 9 гривень за долар — вони безглузді. Відповідно до рекомендацій МВФ, курс має коливатись в рамках 2,5% від офіційного курсу. Нинішній курс якраз вписується в рамки цього коридору. Загалом, не схильний драматизувати ситуацію з дефіцитом бюджету. У нас під кінець року грошей не вистачає ніколи. Зроблять технічну ремісію – і повиплачують усі заборгованості”.

Але ж ці гроші візьмуть з доходів наступного року! Тож якщо торік на зарплати грошей перестало вистачати у листопаді, цьогоріч — у вересні-жовтні, то наступного року проблеми почнуться ще з літа...

Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути