chrome firefox opera safari iexplorer

Київські виші скаржаться на затримку виплат заробітної плати і стипендій

07 листопада 2013 о 16:46

Профспілкові лідери та студенти вищих навчальних закладів Києва знову склали колективне звернення до Прем’єр–міністра Миколи Азарова зі скаргою на невиплату зарплати та стипендій, пише Україна молода.

Зокрема, у жовтні така проблема виникла у полiтехнiцi, Київському лінгвістичному університеті та в педуніверситеті ім. Драгоманова. Як доказ, члени профспілки подають дані моніторингового дослідження: станом на 31 жовтня сума затримки Держказначейством перед ВНЗ країни з видаткiв становить 23 млн. грн., з комунальних платежiв — 6,5 млн. грн. Тому представники київських профспілок кажуть, що виступають від імені всіх працівників ВНЗ та студентів країни.

«Фактично порушується ст. 24 Закону України «Про оплату праці», де зазначено, що заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця», — зазначає голова проф­спілкової організації студентів Національного університету «КПІ» Андрій Гаврушкевич. Він зауважує, що в жовтні заборгованість із виплати зарплати в «КПІ» становила 4,6 млн. грн., а виплату стипендій затримали на шість днів. Здається, це не такий уже й тривалий термін, але для студентів кожен день затримки таких виплат відчутний. «Їм потрібно харчуватися, одягатися, платити за гуртожитки. Тому навіть незначні затримки призводять до чималих проблем», — пояснює профспiлковий лiдер КПІ.

Та не лише це обурює членів профспілок. Територіальні відділення Державної казначейської служби у Києві блокують платежі за фінансовими зобов’язаннями державних вишів. Таким чином ВНЗ не можуть оплатити навіть комунальні послуги i нарощують заборгованість за придбання харчiв для студентських їдалень.

«Постачальники зараз привозять нам продукти в борг. Проте довго так тривати не може. Нас обурює те, що ми маємо кошти на погашення цих боргів, але чомусь усі наші платежі блокують. Університет не може проводити планові ремонти, ми не можемо оплатити господарські потреби вишу. Тому звертаємося знову до пана Азарова з проханням розібратися в цій ситуації», — наголошує Михайло Безуглий, заступник голови проф­спілки згаданого вишу.

Цього тижня працiвники вищої школи, згідно з графіком, повинні отримати зарплату за минулий місяць. Виплати мали розпочати 4 листопада. Тому Київська міська організація Профспілки працівників освіти і науки України застерігає уряд: якщо до кінця тижня з ними не розрахуються, вона перейде у наступ.

Викладачі та студенти готові до радикальних дій: пікетів, демонстрацій, протестів i навіть до судових позовів.

Розділи: Новини освіти

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути