chrome firefox opera safari iexplorer

Мінкультури зрівняє в нагородах бібліотекарів і музикантів

19 листопада 2013 о 14:55

З 2014 року представники всіх галузей культури можуть претендувати на премію в 50 тисяч гривень. При цьому всі існуючі премії не будуть ліквідовані.

Про це, як передає кореспондент «Коментарів» заявив міністр культури України Леонід Новохатько.

Нова премія буде звучати так: «Всеукраїнська премія в галузі культури та мистецтва».

«У неї не буде імені, бо тяжко вибрати когось одного, який міг бути символом всієї української культури. Вона присуджуватиметься у семи номінаціях: музичне мистецтво, хореографічне мистецтво, художнє мистецтво, народне мистецтво, театральне та циркове мистецтво, а також у галузі охорони культурної спадщини і в галузі культурно-просвітницької діяльності та культурологи» , — розповів міністр.

При цьому він зазначив, що розмір премії складе 50 000 грн (юридично — 40 неоподатковуваних мінімумів ) у кожній з номінацій . «У результаті, якщо сьогодні на всі премії від міністерства культури в бюджеті закладається 68000 гривень, то в наступному році ця цифра збільшиться до 350 000. Це рівно в п´ять разів більше», — підкреслив Новохатько.

Вручати нагороду буде Міністерство культури, але подавати номінантів — творчі спілки, громадські організації і навіть представники ЗМІ. Потім всі кандидати будуть оголошені, їхні імена будуть опубліковані на сайті, а рішення по лауреатам буде приймати громадська рада професіоналів культурної сфери, який є при ВРУ, спираючись на громадську думку.

Вручення нагороди проходитиме на День працівників сфери мистецтва.

Також глава Мінкультури зазначив, що всі інші премії, які існують на сьогоднішній день, будуть збережені. Серед них найвища нагорода в культурній сфері — Національна премія ім. Т.Шевченка, грошове покриття якої в цьому році склало 230000 гривень. «За всі роки існування цієї премії 68% всіх її номінантів — це літератори. І так воно, ймовірно, і буде. Взагалі ця премія асоціюється, насамперед, з літературою» , — сказав Новохатько.

До того ж залишається ще одна з основних нагород — премія ім . О.Довженка в галузі кіномистецтва. Її грошовий еквівалент — 100 тисяч гривень. За словами міністра, саме тому в семи номінаціях нової премії немає кіномистецтва.

Як зазначив голова відомства, також на сьогоднішній день Раді знаходиться поправка до проекту про нагороди, в якій додається ще одна висока нагорода — Премія в галузі театрального мистецтва ім. Богдана Ступки. Її розмір також складе 100 000 гривень.

За словами міністра культури, питання преміювання професіоналів культурної сфери дуже актуальне. Адже працівники бібліотечної сфери, охорони культурної спадщини, музеїв, а також професіонали заповідників, культурологів та в середовищі науковців діячів сьогодні не отримують жодних нагород за свою діяльність.

«Я вважаю, що настав момент реформування преміювання фахівців різних галузей культури. Історично склалося, що премії були засновані в країні. Однак, в силу ряду причин, сьогодні відносно премій у різних галузях культури у нас повна диспропорція — і тематична, і фінансова. І цю несправедливість потрібно виправляти», — зазначив міністр.

Як приклад він наводить кілька премій. Зокрема, літературна премія ім. О. Гончара, грошовий еквівалент якої 1000 гривень і літературна премія ім. Кочура, лауреат якої отримує 17 000 гривень. Або, приміром, музичну премію ім. Лисенко — 1000 гривень та інші премії (Майбороди, Лятошинського та інші) — лауреати яких отримують по 14 000 — 17 000 гривень.

Всього, за словами Новохатька, в різних регіонах України засновано 75 премій і вони не будуть ліквідуватися. Єдине побажання, за його словами, буде направлено губернаторам деяких областей з проханням збільшити фінансування окремих премій.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути