chrome firefox opera safari iexplorer

Норвегія запропонувала МОК провести низькобюджетну Олімпіаду-2022

15 листопада 2013 о 16:51

Норвегія, чиї спортсмени завоювали найбільше медалей на зимових Олімпіадах, подала заявку на зимові Ігри-2022 і розраховує витратити на їхню організацію набагато менше, ніж Росія, повідомляє DT.UA.

Скандинави мають намір вкластися у 33 мільярди крон (5,32 мільярда доларів), що у десять разів менше витрат на Ігри-2014 у субтропіках Сочі. Але навіть цю суму схвалять лише в тому разі, якщо фінансові плани пройдуть всю багатоступеневу процедуру розгляду.

«Ми плануємо дуже компактну, низькобюджетну Олімпіаду», — цитує Reuters представника Національного олімпійського комітету Норвегії Пера Тоієна.

Норвегія, що володіє великими запасами нафти на офшорних родовищах і урядовим фондом добробуту на 800 мільярдів доларів, тобто по 155 000 доларів на кожного жителя 5,1-мільйонної країни, — одна з небагатьох європейських держав, здатних дозволити собі витрати на Олімпіаду, відзначає агентство.

Тим не менш уряд вагається зі схваленням проекту, і тільки 55% жителів міста на референдумі у вересні підтримали його.

Місто, що приймає Олімпіаду, буде обрано 31 липня 2015 року на сесії МОК у Куала-Лумпур (Малайзія). Окрім Норвегії подали заявки на участь Україна (Львів), Казахстан (Алма-Ата), Швеція (Стокгольм), Китай (Пекін і Чжанцзякоу), а також Польща і Словаччина (Краків і Ясна).

Зазначимо, що можливий бюджет проекту Львів-2022 поки не визначено — підрахунками витрат займаються консалтингові агентства.

23 квітня

Інші дати
Народився Василь Земляк (Вацик)
(1923, - с. Конюшівка Вінницької обл. - 1977) - український письменник, видавець, кіносценарист.  Найбільше визнання здобула дилогія "Лебедина зграя" (фільм "Вавилон - ХХ") і "Зелені млини".
Розгорнути
Народився Григорій Тютюнник
(1920, с.Шипівка Полтавська область – 1961) - український письменник. Автор роману «Вир».
«Кажуть, що дуже мудрий чоловік оту всю техніку військову видумав. А я мислю так, що якби найшовся такий, що все оте попалив, той був би наймудріший...» (Григорій Тютюнник
Розгорнути
Народився Іван Шмальгаузен
(1884, м. Київ - 1963) - біолог. Всесвітньо відомий теоретик еволюційного вчення XX ст.
Розгорнути