chrome firefox opera safari iexplorer

Оцінка знань чи банальне здирництво?

11 листопада 2013 о 09:46

З 12 листопада по 12 грудня у школах розпочинається моніторинг якості освіти. Ані вчителі, ані учні та їхні батьки не розуміють, для чого. І готові його бойкотувати

Рішення про проведення моніторингу якості освіти учнів 5-х та 10-х класів було ухвалене у Міносвіти ще влітку цього року. Розробник – Інститут інноваційних технологій та змісту освіти. Мета моніторингу – оцінка стану освіти у середній школі та отримання інформації про її якість. Але то в ідеалі, а на практиці освітяни та їхні вихованці не розуміють – навіщо проводити надцять тестувань, якщо навчальний рік тільки-но почався, а минулоріч учні складали шкільні екзамени...

Тести з моніторингу укладені у збірники завдань, які мають захисне маркування. Видавець – ТОВ “Центр навчально-методичної літератури”. Друковані версії збірників реалізовують підприємства на книжковому ринку. Електронні версії цих збірників розмістять на сайті Міністерства освіти лише за два дні (!) до визначеного графіком терміну проведення моніторингу. Зроблено це спеціально, щоб купували збірники. Процедура моніторингу така – учні на одному з уроків розв’язують тестові завдання і заповнюють бланк відповідей, який є, власне, у цих збірниках. Їх перевіряє вчитель, потім директори везуть бланки у районні відділи освіти, звідки ті пересилають їх у Київ через “Нову пошту”. У Києві їх теж перевіряють. Оцінки за тестування випишуть на окремому листі. Оцінка за моніторинг не впливатиме на загальну картину успішності учня.

Ксерити бланки не можна – комп’ютер “не прочитає” відповідей. Вартість одного такого зошита для п’ятих класів – сім гривень, для десятих – вісім. П’ятикласники складають п’ять тестувань, десятикласники – 12 (!). Відповідно, батьки молодших школярів змушені платити за збірники 35 гривень, старшокласників – 96. З місцевих бюджетів коштів на моніторинг не передбачено... Вчителі та батьки замислюються – чи цей моніторинг якості освіти не звичайне здирництво, чиясь афера?

“Ми до останнього думали, що моніторинг відмінять, дату моніторингу у Міністерстві переносили, – пояснює “ВЗ” вчитель математики пані Ольга. – Раптом як грім з ясного неба – з 12 листопада розпочинається моніторинг... Вчителі його не сприймають, не розуміють, для чого він. У червні дев’ятикласники шкільні іспити складали, оцінювали їх вчителі, дізнавалися їх рівень знань. Якщо Міністерство це придумало, то хай воно нас і забезпечує матеріалами. У міських бюджетах немає коштів на проведення цього моніторингу, тож хоч ми і перевірятимемо завдання після уроків, за це нам не заплатять. Крім того, що завдання перевірятимемо, потрібно зробити купу паперової роботи – заповнити бланки-звіти. Та це ж просто марна робота. Діти вмотивовані оцінкою, а за моніторинг вона буде лише формальною, ні на що не впливає. Відповідно, розв’яжуть завдання не так ретельно”.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути