chrome firefox opera safari iexplorer

Перевірте свою грамотність! Україна засяде за радіодиктант з понеділка

07 листопада 2013 о 09:39

У суботу, 9 листопада, в Україні традиційно відзначатимуть День української писемності та мови. Це свято встановили у 1997 році, дату обрали на честь вшанування пам’яті українського святого, Преподобного Нестора-Літописця. Цього дня традиційно стартує Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика.

А також усі, хто хоче перевірити знання рідної мови, пишуть радіодиктант.

Акція «Всеукраїнський радіодиктант національної єдності» цього року відбудеться під гаслом «Творити величне разом – просто! Твори хвилю єдності!» і запланована на понеділок, 11 листопада. Прямоефірна програма, присвячена акції, почнеться о 13.10 (там ще раз нагадають про умови акції), сама диктовка тексту — о 13.30. До написання радіодиктанту можуть долучитися не лише громадяни України, а й українці з-за кордону. Як повідомили в Українському радіо, традиційно текст диктуватиме доцент Київського університету імені Б. Грінченка, автор шкільних підручників з української мови та літератури Олександр Авраменко. Тему диктанту тримають у секреті, обіцяють, що текст буде не надто складним, хоча й без мовних “родзинок” не обійдеться. Текст — авторський, створений спеціально на замовлення Українського радіо відповідно до усіх приписів і норм українського правопису. Учасники, які напишуть диктант без помилок, будуть відзначені призами.

На Львівщині диктант писатимуть не 11-го, а 8 листопада. Як розповіла “ВЗ” головний спеціаліст департаменту освіти і науки ЛОДА Любов Мельник, це пов’язано з тим, що радіодиктант приурочують до щорічного традиційного відкриття Міжнародного конкурсу імені Петра Яцика, яке відбувається 9 листопада, на батьківщині мецената — у селі Верхньому Синьовидному Сколівського району Львівщини. Текст радіодиктанту тривалістю 22 хвилини звучатиме 8 листопада о 20.00 на діапазоні FM (частота 67,04; 89,0; 100,3; 100,4; 100,5 мегагерц) та дротовому радіо Львівського обласного радіо. Диктанти просять надсилати до 12 листопада у Львівську обласну науково-педагогічну бібліотеку (м. Львів, вул. Зелена, 24; І поверх, відділ абонементу).

27 квітня

Інші дати
Народився Олександр Беретті
(1816, м.Петербург, Росія – 1895) – український та російський архітектор, син Вікентія Беретті. Участник проектування Володимирського собору в Києві. За проектами Олександра Беретті збудовано 23 будівлі в ряді міст України. За проектами його батька Вікентія Беретті (14.06.1781 – 1842) в Києві збудовані будівлі Київського університету, обсерваторії і інституту благородних дівиць (нині Жовтневий палац).
Зелена піна лісу молодого Дрімотно плеще, як на морі шум. Блакитні тіні впали на дорогу, Заворожили мудрі бджоли ум. Стоять дуби замислено і строго. Тут — перейшовши молодий самум — Собі поставлю келію убогу, Щільник пахучий для останніх дум. (Максим Рильський)
Розгорнути