chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні починається всеукраїнська акція з вишивання «Рушника Великому Тарасу»

28 листопада 2013 о 11:48

28 листопада на Черкащині стартує всеукраїнська акція «Рушник Великому Тарасу», під час якої усі охочі зможуть узяти участь у створенні унікального рушника – твору народного мистецтва, який стане величним національним символом, атрибутом урочистих заходів з нагоди 200-річчя Тараса Шевченка, а також пам'яткою для нащадків про святкування цього значущого ювілею.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства культури України.

Рушник вишиватимуть на старовинному полотні, зробленому з конопель. Довжина рушника становитиме 7 метрів. На полотно буде нанесено ескіз узору, щоб спростити процес вишивання для тих, хто не є професійним майстром, але хоче долучитися до творення національного символу.

Тамара Степаненко, авторка проекту візерунка, розповіла що мотиви орнаменту походять з тих часів і саме з тих країв, де бував Шевченко, – це Чигирин, Моринці, Кирилівка. «Ми взяли за основу саме це дерево життя, у відповідних кольорах. І оздобили його тим, що приніс Шевченко, його девізом “Обніміться ж, брати мої...”, що актуальний для нашої нації завжди, а сьогодні – як ніколи» – розповідає вона.

Перший фрагмент вишиватимуть на Черкащині, а подальші етапи створення «Рушника Великому Тарасу», згідно з попереднім графіком, відбудуться у Київському державному університет ім. Т. Г. Шевченка (грудень 2013 року), у м. Новомиргород Кіровоградської області (12 грудня 2013 року), у Житомирі (17 грудня 2013 року) та в м. Кролевець Сумської області (січень 2014 року).

За словами організаторів, буде зроблено паспорт на свідчення того, що рушник є історичною пам'яткою.

Також створять десятки копій рушника, які подарують у музеї та пам’ятні місця перебування Кобзаря – не лише в межах України, а по всьому світу. А для зберігання оригіналу рушника планується виготовити скриню, оздоблену узорами, теж характерними для місць, де бував Тарас Шевченко.

На звершення акції вишитий рушник презентують в Українському домі. У переддень святкування 200-ліття з дня народження Тараса Шевченка відбудеться церемонія передачі твору до державних структур, відповідальних за проведення урочистих заходів.

Точні копії рушника з вишитим портретом Тараса Шевченка подарують Українським культурним центрам у Москві, Санкт-Петербурзі, Астані та Вашингтоні. А зменшені копії будуть подаровані відомим українським і зарубіжним діячам, які зробили вагомий внесок у зміцнення міжнародного авторитету України.

Проект узору «Рушника Великому Тарасу»

mincult.kmu.gov.ua

 mincult.kmu.gov.ua


mincult.kmu.gov.ua

 mincult.kmu.gov.ua


mincult.kmu.gov.ua

 mincult.kmu.gov.ua


mincult.kmu.gov.ua

 mincult.kmu.gov.ua

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути