chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні Всесвітній день телебачення

21 листопада 2013 о 10:00

Всесвітній день телебачення був проголошений Генеральною Асамблеєю ООН в 1996 році.

17 грудня 1996 рокцу Генеральна Асамблея ООН проголосила 21 листопада Всесвітнім днем телебачення на честь дати проведення першого Всесвітнього телевізійного форуму в Організації Об'єднаних націй. 

Державам було запропоновано відзначати цей День, обмінюючись телепередачами, присвяченими таким проблемам, як мир, безпека, економічний і соціальний розвиток і розширення культурного обміну.

Хоча саме свято стали відзначати не так давно, історія телебачення почалася приблизно 80 років тому. Перші експерименти з використанням електронних променів для передачі і прийому зображення на певні відстані проводилися ще на початку 20-х років ХХ століття в США, Японії і Радянському Союзі.

У 1933 році американському інженерові російського походження Володимиру Зворикіну вдалося винайти катодну трубку, яка й досі є головною частиною більшості телевізорів. Завдяки відкриттю Зворикіна, вже в 1936 році було розпочато регулярні телепередачі у Великобританії і Німеччині, а в 1941 році — і в США. Проте лише в 50-і роки телемовлення отримало масове поширення в Європі. У більшості країн, що розвиваються власні державні та приватні телекомпанії виникли ще пізніше, в 60-х — початку 70-х років.

Сьогодні у світі не залишилося країн, не охоплених телемовленням. До найбільших телекомпаній світу відносяться: CBC, NBC, ABC — в США; BBC, ATV — у Великобританії; РАІ — в Італії; NHK — в Японії; ЦДФ — у Німеччині.

Історія вітчизняного телебачення веде свій початок з експериментальних трансляцій телепередач, які велися з Москви вже в 30-х роках за системою малокадрового механічного телебачення.

У 1932 році відбулася перша передача рухомого зображення. У 1937 році був організований перший телецентр на Шаболовці. З 1938 року він здійснював експериментальне телемовлення на основі електронних систем, а з 1939 року почалося регулярне телемовлення. Першою передачею стала демонстрація фільму про відкриття 18-го з’їзду ВКП (б). В подальшому активному розвитку телебачення в Радянському Союзі перешкодила війна. За два дні до її закінчення — 7 травня 1945 року — телецентр на Шаболовці відновив трансляції передач, а 15 грудня того ж року першим у Європі почав регулярне телемовлення два рази на тиждень.

Джерело: Грім.ua
Розділи: Новини культури