chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні Всесвітній день здоров'я

07 квітня 2012 о 09:13

Кожен рік 7 квітня відзначається Всесвітній день здоров'я в ознаменування річниці заснування ВООЗ у 1948 році.

Щороку для Всесвітнього дня здоров'я обирається тема, що відображає який-небудь пріоритетний напрям діяльності ВООЗ.

Тема Всесвітнього дня здоров'я у 2012 році – «Старіння та здоров'я», а гасло цього дня – «Добре здоров’я оживляє роки».

Акцент робитиметься на тому, як хороше здоров'я протягом усього життя може допомогти чоловікам і жінкам похилого віку вести повноцінне та продуктивне життя й залишатися корисними для своїх сімей і суспільства.

«Будь-яке суспільство повинне проводити політику активної та здорової старості», — говорить керівник Бюро ВООЗ в Україні Кіз де Йонкере. Держава повинна забезпечувати соціальну захищеність та можливість участі літніх людей у суспільному житті.

«Всі ми знаємо, що світ старішає. 60 років тому, людей віком 80 років і старше було 14 мільйонів. Тепер їх понад 400 мільйонів. І за декілька років у світі буде більше людей віком 65 і старше, ніж дітей до 5 років. Літні люди є цінними членами суспільства. Ми будемо співпрацювати з урядом України, щоб підтримати політику активної та здорової старості. Ми маємо бути впевнені в тому, що система охорони здоров’я в Україні забезпечує достатній рівень медичний послуг і вільний доступ до них усіх літніх людей», – зазначив Кіз де Йонкере.

В Україні кожен п’ятий – старше шістдесяти. А до 2050 року майже 40% населення становитимуть літні люди, прогнозують фахівці.

Фінансова, соціальна підтримка літніх людей в Україні недостатня, констатує головний геріатр Міністерства охорони здоров’я Віра Чайковська. Водночас, за її словами, благополучна старість – це не лише здоров’я чи правильне харчування.

«Колосальне значення має інформаційна підтримка літніх людей, щоб вони знали, де вони можуть отримати допомогу. Хочу сказати, що здоров’я – це стан фізичного, соціального і душевного благополуччя. Тому не хлібом єдиним і не медициною єдиною. В рамках виконання Україною Мадридського міжнародного плану дій ми видали довідник для людей похилого віку, його слід роздавати кожному пенсіонерові. Там всі служби, архіви, медичні, соціальні заклади, де пенсіонер може розвиватися творчо, поради про здоровий спосіб життя», – розповіла Віра Чайковська.

Середня тривалість життя в Україні, за даними Державної служби статистики, – 70 років. У Швейцарії цей показник становить 82 роки, у Японії – 86,5.

Водночас, за словами Директора Інституту геронтології України Владислава Безрукова, здорових українців серед людей після шістдесяти – лише 3% (!)

«Рідна країна»

За матеріалами УНН та Радіо Свобода

23 квітня

Інші дати
Народився Василь Земляк (Вацик)
(1923, - с. Конюшівка Вінницької обл. - 1977) - український письменник, видавець, кіносценарист.  Найбільше визнання здобула дилогія "Лебедина зграя" (фільм "Вавилон - ХХ") і "Зелені млини".
Розгорнути
Народився Григорій Тютюнник
(1920, с.Шипівка Полтавська область – 1961) - український письменник. Автор роману «Вир».
«Кажуть, що дуже мудрий чоловік оту всю техніку військову видумав. А я мислю так, що якби найшовся такий, що все оте попалив, той був би наймудріший...» (Григорій Тютюнник
Розгорнути
Народився Іван Шмальгаузен
(1884, м. Київ - 1963) - біолог. Всесвітньо відомий теоретик еволюційного вчення XX ст.
Розгорнути