chrome firefox opera safari iexplorer

Учені створили найменший у світі FM-передавач

21 листопада 2013 о 12:48

У США вчені змогли створити з графену найменший у світі FM-передавач, повідомляє «Наука 21 век» з посиланням на Nature Nanotechnology.

Дослідники скористалися особливими властивостями графену (механічною міцністю і відмінною електропровідністю) і створили наномеханічну систему, здатну породжувати FM-сигнали.

Графен (шар атомів вуглецю завтовшки в один атом) — найміцніший з відомих людству матеріалів, а його електротехнічні властивості перевершують кремній — основний матеріал сучасної електроніки. Поєднання цих властивостей і робить графен ідеальною сировиною для наноелектромеханічні систем (НЕМС).

Інженери взяли на озброєння механічну «розтягуваність» графену для налаштування вихідної частоти свого випромінювача — вийшов наномеханічний варіант керованого напругою генератора (ГКН). За допомогою ГКН легко створити частотно-модульований (FM) сигнал.

Група з Колумбійського університету спорудила НЕМС з частотою близько 100 мегагерц — це якраз посередині FM-радіо діапазону (87,7-108 МГц). Вони використовували низькочастотні музичні сигнали (як чисті тони, так і пісеньки з айфона) для модулювання сто-мегагерцових несучих сигналів із графену, а потім «зловили» цю музику звичайним радіоприймачем.

Графенові НЕМС дуже компактні, легко інтегруються з іншими типами електронних пристроїв, а частоту їхню можна налаштувати за дуже широким діапазоном завдяки колосальній механічнійї міцності графену.

Джерело: "День"
Розділи: Суспільство

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути