chrome firefox opera safari iexplorer

Чи доживуть активісти Євромайдану до амністії Януковича (СПИСОК)

23 грудня 2013 о 12:12

Поки закон чекає на підпис Януковича активістам Євромайдану вручають повістки, підпалюють автівки, готуються депортувати та навіть стріляють по ним

Ще 19 грудня Верховна Рада України постановила амністувати усіх учасників масових протестів, починаючи з 21 листопада. Опозиція навіть добилася того, що амністія не була поширена на правоохоронців, які розганяли мітинги.

Наступного дня спікер Верховної Ради Володимир Рибак підписав законопроект та передав його до Адміністрації президента. Втім, Віктор Янукович не поспішає своїм підписом амністувати усіх затриманих євромайданівців.

Більше того в очікуванні підпису проти євромайданівців розв’язується справжня війна як законними, так і силовими методами.

От невеличкий список того, що відбулося лише за кілька останніх днів.

Вчора увечері міліція намагалась увірватися до квартири батьків громадського діяча Олександра Данилюка. Пізніше з’ясувалося, що міліція намагалась передати повістку через заклик до блокування автошляхів.

Паралельно влада планує позбутися іноземців, які мають «сміливість» викладати політичні студії чи консультувати політиків, навіть з різних таборів. Про це з посиланням на власні джерела повідомив викладач «Могилянки», німець Андреас Умланд.

Крім тиску на євромайданівців влада розгортає кампанію з протидії органам місцевого самоврядування, які будь яким чином підтримали Майдан-2013.

Так, за повідомленнями ЗМІ, рішення таких органів влади буде перевіряти прокуратура. Фактично наглядовий орган вимагає інформувати керівництво про будь які рішення на підтримку вимог Євромайдану.

Також, незважаючи на близьку амністію, за гратами залишили активіста «Дорожного контроля» Андрія Дзиндзю та його адвоката Віктора Смолія.

Крім «законних» способів з Євромайданом борються і традиційними бандитськими методами. Так 21 грудня невідомі підпалили машину одеського євромайданера Євгена Буркута.

В Полтаві спалили автівку брата народного депутата від «Батьківщини», у Києві – свободівця Віктора Поштаря, а в Ужгороді – депутату міської ради.

Але якщо підпалювання автівок — це залякування, то у деяких випадках мова йде про замахи на життя. Так у Харкові заступник обласної организації Іван Варченко звинуватив губернатора Михайла Добкіна та мера Генадія Кернеса у тому, що за їх замовленням йому зіпсували машину таким чином, щоб він розбився. Ще раніше стало відомо про спробу вбити активіста «Дорожного Контроля» Володимира Моралова.

У Криму євромайданівцю обстріляли автівку, на щастя його там не було.

У місті Торез викладачу філософії Олегу Галазюку місцеві казаки зламали палець за надписи «Банду геть» та «Зека за грати» на будівлях та пам'ятнику Леніна. У побитті нібито брав участь депутат міськради від Партії регіонів Василь Бондаренко.

За словами Володимира, спочатку в нього намагалися з’ясувати місце фактичного проживання Андрія Дзиндзі, а потім вистрілили у груди. За словами лікарів, його врятувала лише металева емблема на куртці.

Отже чи доживуть усі активісти Євромайдану до підписаної амністії? Чи навіть будучи підписаним цей закон залишиться фікцією?

Джерело: Espreso.tv
Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути