chrome firefox opera safari iexplorer

Інтернет розділиться на окремі національні мережі в 2014 році

16 грудня 2013 о 13:33

Глобальний Інтернет зникне вже  наступного року, якщо кожна країна створить власну окрему національну мережу. Проте натомість може прийти тіньовий Darknet. Про це запевняє головний антивірусний експерт «Лабораторії Касперського» Олександр Гостєв, пише CNews.

Донедавна активним сегментуванням єдиного інтернету вирізявся лише Китай зі своїм Великим китайським файєрволом. Анаразі  вже помічено низку інших країн, враховуючи й Росію, що теж прагнуть відокремити значну частину своїх ресурсів і самостійно їх контролювати. Так, багато країн уже прийняли або мають прийняти закони, що заборонять використовувати іноземні сервіси. Між іншим, ці тенденції значно посилилися після публікацій Едварда Сноудена.

У листопаді Німеччина заявила, що планує повністю замкнути всі комунікації між німецькими відомствами всередині країни.А Бразилія збирається прокласти альтернативний магістральний інтернет-канал, на зміну тому, що проходить через Флориду.

Експерт застерігає,що з таким успіхом єдиний інтернет скоро зникне, але з’являться десятки окремих національних мереж.

Такі тенденції постійно зростатимуть, і після законодавчих заборон станеться неминучий перехід до технічних обмежень. Наступним ймовірним кроком будуть спроби обмежити іноземний доступ до даних всередині країни.

Вихід з єдиного інтернет-простору демонструють не лише держави, але й неформальні людські спільноти. Наприклад, це створений кіберзлочинцями «Darknet», що базується на технологіях Tor і I2P. Закритість цього сегменту дозволяє «анонімно займатися криміналом, торгувати і комунікувати».

За словами Гостєва, якщо різні національні інтернет-сегменти не зможуть взаємодіяти між собою, то цілком можливо, що тіньовий Darknet залишиться єдиною наднаціональною мережею.

 

Джерело: ПІК
Розділи: Суспільство

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути