chrome firefox opera safari iexplorer

Нацпроект збирається збудувати сміттєпереробні заводи у 10 містах України

23 грудня 2013 о 16:51

У Державному агентстві з інвестицій та управління національними проектами планують реалізувати проекти щодо будівництва у 10 містах України комплексів з переробки твердих побутових відходів до кінця 2015 року.

Про це сьогодні сказав на прес-конференції керівник Нацпроекту «Чисте місто» Іван Олексієвець, передає кореспондент УНН.

На сьогодні в межах України, повідомив посадовець, перероблення відходів майже не здійснюється, є всього 2 сміттєспалювальних заводи, один з яких не діє.

У зв’язку з цим, за словами І.Олексієвця, Кабінет міністрів поставив завдання реалізовувати проект «Чисте місто», який діє протягом 2 років.

Національний проект «Чисте місто» реалізується у 10 містах України: Київ, Харків, Дніпропетровськ, Полтава, Суми, Кіровогорад, Вінниця, Тернопіль, Хмельницьк та Чернівці. У всіх цих містах було розроблено попереднє техніко-економічне обгрунтовання проектів щодо створення комплексів переробки твердих побутових відходів.

У рекомендаціях проекту, зазначив він, вказано, що в кожному з міст буде впроваджуватися роздільне збирання відходів, яке дасть можливість оптимізувати систему відбору ресурсу цінних фракцій. З кожним з міст погодили місця розташування такого об’єкту. Також були рекомендовані деякі земельні ділянки для створення сміттєпереробних комплексів.

«Результатом цієї попередньо роботи стало те, що ми визначили, якої потужності повинні бути ці комплекси. У 7 містах будуть комплекси, які перероблятимуть в середньому 100 тис. тонн побутових відходів на рік, у Харкові і Києві – 300 тис. тонн на рік і у Дніпропетровську – 250 тис. тонн відходів на рік», — розповів він.

За словами І.Олексієвця, до такої роботи були залучені провідні інжинірингові компанії, які мають аналогічний досвід реалізації таких проектів в інших країнах. І, зокрема Нацпроект рекомендував таких інвесторів: у Києві й Чернівцях – корпорацію «Укрвторресурси», у Кіровограді – кіровоградську компанію Онлер, у Тернополі – компанію «Інвест» і Хмельницькому – «Еко-Інжиніринг».

Він уточнив, що компанія «Укрвторресурси» планує будувати комплекс з переробки твердих побутових відходів Києва у Гостомелі, в інших містах ділянки теж узгодженні. При цьому по решті 5 міст продовжено перемовини з інвесторами, в тому числі іноземними, для будівництва сміттєпереробних заводів.

«Згідно з нашими розрахунками вартість реалізації одного проекту по кожному з міст складає в середньому 20 млн євро, це проекти потіжністю 100 тис. тонн, і до 50 млн євро – це об’єкти з потужністю переробки 300 тис тонн на рік. Термін реалізації розрахований в середньому на 2-3 років. Таким чином ми планували, щоб до кінця 2015 року можна було реалізувати ці проекти», — сказав він.

І.Олексієвець також розповів про технології, які повинні бути впровадженні у сміттєпереробних заводах. «Це насамперед технологія сортування. Тобто, відходи привозяться і відсортовуються ресурсо цінні фракції – це макулатура, полімери, брухт чорних та кольорових металів та скло. Далі відходів може бути використана як альтернативне паливо. Це забруднена макулатура, полімери, деревина, текстиль. Таким чином у результаті сортування і відбору альтернативного палива можна використати до 50% відходів. Крім цього, у відходах міститься органічна фракція. Частина органічної фракції планується переробляти і отримувати з неї альтернативне паливо, біогаз, який можна використати в процесі когенерації для виробництва теплової та електричної енергії. І лише незначна частина буде потрапляти на захоронення на полігони, перед тим нейтралізуючись», — розповів посадовець.

У свою чергу генеральний директор корпорації «Укрвторресурси» Андрій Грущинський підкреслив, що для того, аби розпочати будівництво таких комплексів з переробки твердих побутових відходів потрібно, аби Верховна Рада ухвалила низку законопроектів. «Для того, щоб приступити безпосередньо до будівництва, почати вкладати гроші необхідно, щоб була закінчена підготовка законодавчої бази. Якщо цей процес закінчиться, почнеться інший процес», — уточнив він.

Нагадаємо, 16 вересня 2013 року Нацпроект «Чисте місто» оголосив про початок залучення інвесторів до реалізації проекту. Наразі затверджено інвесторів для будівництва сміттєпереробних комплексів у 5-ти містах України, прийом пропозицій від інвесторів ще по 5-ти містах триватиме до 25 грудня.

Розділи: Довкілля

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути