chrome firefox opera safari iexplorer

Причиною розгону на Майдані стала новорічна ялинка — висновки

20 грудня 2013 о 11:35

Як було з'ясовано слідством, причиною появи правоохоронних органів на Майдані Незалежності в Києві стала протидія деяких мітингувальників встановленню новорічної ялинки на центральній площі столиці.

Про це сьогодні заявив на засіданні парламенту генеральний прокурор України Віктор Пшонка, даючи звіт про події в ніч на 30 листопада та 1 грудня 2013 року.

Він наголосив, що підготовка площі до новорічних свят почалася задовго до масових акцій, а проведені мітинги заважали підготовці Майдану. Пшонка повідомив, що керівництво департаменту культури КМДА двічі зверталося до столичної міліції про необхідність забезпечення правопорядку.

Нагадаємо, що 30 листопада Беркут побив на Майдані Незалежності студентів, які проводили акцію на підтримку євроінтеграції Україн . За офіційною версією, підставою для розгону стали роботи комунальних служб для встановлення новорічної ялинки.

Вдень 30-го листопада під охороною трьох сотень правоохоронців ялинку почали монтувати.

1 грудня в Україні відбулася наймасовіша в історії країни акція громадянського протесту, так зване перше народне віче. Мітингувальники, які прийшли в центр Києва, за лічені хвилини очистили Майдан Незалежності від встановлених міліцією огорож.

За ніч з 1 на 2 грудня в Києві протестувальники звели навколо Майдану барикади. Для цього активісти, зокрема, використовували частину конструкцій розібраної новорічної ялинки та залізні щити.

Розділи: Суспільство

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути