chrome firefox opera safari iexplorer

Українські журналісти закликали Захід ввести санкції проти олігархів, що підтримують Януковича

19 грудня 2013 о 17:16

Чотири українські журналісти опублікували статтю на сайті ділового інформаційного агентства Bloomberg, в якій назвали головних фінансових партнерів Президента України Віктора Януковича і закликали Захід ввести проти них санкції. Про це повідомляє інтернет-видання «ЛІГАБізнесІнформ».
 
Авторами публікації на сайті агентства Bloomberg виступили екс-головний редактор журналу «Кореспондент» Віталій Сич, головний редактор УНІАН Михайло Ганницький, заступник головного редактора «Української правди» Сергій Лещенко і співзасновник Громадського ТБ Мустафа Найєм.
 
«Перед тим, як президент України Віктор Янукович підписав угоди з Росією, щоб виручити економіку нашої країни, європейські чиновники і аналітики захоплювалися тим, як деякі бізнесмени, що фінансували шлях президента до влади, дистанціювалися від нього. Але українці на цей рахунок не обманювалися. Так звані олігархи як раніше підтримують Януковича. І тепер вони будуть основними бенефіціарами $15 мільярдного кредиту та більш низьких цін на природний газ. Ми все ще не знаємо, які зобов'язання Янукович дав Путіну в обмін на щедрість», — йдеться в статті.
 
«Два основних прихильника Януковича є найбагатшими бізнесменами країни: Рінат Ахметов, металургійний магнат і власник футбольного клубу «Шахтар», а також енергетичний трейдер Дмитро Фірташ. Міжнародні банки та інші установи повинні дати зрозуміти Ахметову і Фірташу, що з ними припинять співпрацю, якщо вони продовжуватимуть підтримувати режим Януковича. Корпоративна соціальна відповідальність не повинна існувати тільки для глянцевих буклетів, поширюваних на інвестиційних конференціях в п'ятизіркових готелях. Вона повинна бути застосована в реальному світі. Європейські уряди можуть також допомогти. Цільові персональні санкції, в тому числі візові, повинні застосовуватися до членів уряду Януковича, особливо до осіб, причетних до силових дій, через які в підсумку піднялася хвиля протестів у Києві. Першим у списку може бути Андрій Клюєв, близький соратник Януковича і керівник Ради національної безпеки і оборони», — зазначають автори публікації Bloomberg. 
 
Журналісти відзначили, що названі партнери Януковича контролюють більшу частину фракції Партії регіонів і цілком здатні вплинути на результативний діалог влади з опозицією і громадянським суспільством.
 
«Українські чиновники вищої ланки повинні пожинати наслідки їхньої політики, проводячи відпустку в Мінську та Алмати, а не в Мілані та на Сардинії, як вони вже звикли робити. Вони повинні особисто переконатися в результатах повномасштабної реінтеграції з Росією, Казахстаном і Білоруссю в Євразійський союз. Ми не очікуємо, що інший світ кинеться на допомогу протестувальникам українцям просто зараз. Але уряди, підприємства та неурядові організації, що мають інтереси в Україні, мають показати, що вони підтримують європейські цінності, заради яких сотні тисяч українців щодня борються з холодом і жорстокістю поліції», — підкреслюють журналісти Віталій Сич, Михайло Ганницький, Сергій Лещенко і Мустафа Найєм.
 
Як повідомляла «Телекритика», 13 грудня о 6.00 активісти «Демальянсу» на знак протесту проти втручання в діяльність ЗМІ пікетували будинок секретаря РНБО Андрія Клюєва в селі Рудики поблизу Конча-Заспи (Київська область), а о 8.30 — офіс РНБО в Києві.

Розділи: Суспільство

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути