chrome firefox opera safari iexplorer

Вчені знайшли під Світовим океаном величезні запаси прісної води

09 грудня 2013 о 12:55

На думку вчених, знайдені ресурси зможуть підтримувати майбутні покоління, коли існуючі джерела висохнуть. Обсяг знахідки оцінюють у півмільйона кубічних кілометрів, що в сотню разів більше, ніж вся вода, видобута з землі за минуле століття.

Австралійським дослідникам вдалося виявити існування величезних запасів прісної води, що залягає нижче дна океану.

Провідний автор дослідження Вінсент Пост з університету Фліндерса повідомив, що, за оцінками його колег, близько 500 тисяч кубічних кілометрів води з низьким рівнем солоності було виявлено під морським дном на континентальному шельфі біля берегів Австралії, Китаю, Північної та Південної Америки.

«Об'єм цього водного ресурсу у сотню разів перевищує кількість отриманої у минулому столітті із земних надр прісної води, починаючи з 1900 року, — стверджує Пост. — Прісна вода на нашій планеті з часом вичерпується, так що відкриття нових підземних резервуарів біля берегів досить важливе. Це означає, що у нас з'явився ще один варіант, який можна розглянути для допомоги тим, хто страждає від посухи і континентальної нестачі води».

За даними ООН, використання води зросло вдвічі порівняно з минулим століттям. Це пов'язано з розвитком різних галузей, наприклад, зрошуваного землеробства або виробництва м'яса. Більше 40% світового населення вже змушені жити в умовах дефіциту води. І за оцінками експертів, до 2030 року цей показник збільшиться до 47%.

За словами Поста, його команда прийшла до цього несподіваного відкриття після вивчення морського дна, проведеного в наукових цілях і під час геологічного розвідування з виявлення родовищ нафти і газу.

«Об'єднавши всю отриману нами інформацію, ми прийшли до висновку, що прісна вода, яка залягає нижче морського дна — досить частий випадок, а зовсім не аномалія», — вважає австралійський учений.

Подібні родовища формуються протягом сотень тисяч років. Їхнє зародження почалося ще тоді, коли рівень моря був значно нижчим і ті області, що зараз приховані Світовим океаном, зазнавали впливу опадів. Коли полярні льодовикові покриви почали танути близько 200 тисяч років тому, ці берегові лінії було приховано водою, але їхні водоносні резервуари залишаються недоторканими.

На думку фахівців, видобуток прісної води з такого роду джерел буде коштувати набагато дешевше, ніж опріснення морської води. Найбільш дорогим процесом є буріння, після нього необхідно буде докласти чималих зусиль, щоб не відбулося забруднення підземних вод.

«Ми повинні використати ці ресурси обережно і уважно, — каже Пост. — Якщо резервуар буде втрачено або зіпсовано, він не поповниться доти, поки рівень моря не впаде знову. А це навряд чи відбудеться у найближчому майбутньому».

Джерело: DT.UA
Розділи: Довкілля

23 квітня

Інші дати
Народився Василь Земляк (Вацик)
(1923, - с. Конюшівка Вінницької обл. - 1977) - український письменник, видавець, кіносценарист.  Найбільше визнання здобула дилогія "Лебедина зграя" (фільм "Вавилон - ХХ") і "Зелені млини".
Розгорнути
Народився Григорій Тютюнник
(1920, с.Шипівка Полтавська область – 1961) - український письменник. Автор роману «Вир».
«Кажуть, що дуже мудрий чоловік оту всю техніку військову видумав. А я мислю так, що якби найшовся такий, що все оте попалив, той був би наймудріший...» (Григорій Тютюнник
Розгорнути
Народився Іван Шмальгаузен
(1884, м. Київ - 1963) - біолог. Всесвітньо відомий теоретик еволюційного вчення XX ст.
Розгорнути