chrome firefox opera safari iexplorer

Волонтерський рух Євромайдану став взірцем самоорганізації людей

05 грудня 2013 о 12:47

Попри свою стихійність, Євромайдан подає зразок унікальної громадянської самоорганізації, на яку спроможна активна частина українського суспільства, зазначають соціологи.

Як повідомляє «Радіо Свобода», волонтерський рух Євромайдану об’єднав лікарів, юристів, студентів, кухарів. Вони розповідають, що спочатку мікромайдан визрів у свідомості людей. А коли в Києві постав реальний Євромайдан, вони вирішили долучитися й запропонувати, зокрема, і свою фахову допомогу. На Євромайдані діють пункти правової, медичної допомоги, пункти обігріву, польові кухні й намети для збору внесків.

На вході до Будинку профспілок на Майдані Незалежності, де розташовується штаб Євромайдану, висить список тих послуг, які тут можна отримати: обігрів, поселення, теплий одяг, гарячі напої, кухня, інформцентр, агітаційні матеріали.

На Євромайдані поставлені намети для запису волонтерів: є намет на вулиці, а інший – усередині штабу, розташованого в Будинку профспілок. Валерій Бондаренко з Народного руху чергує у вуличному наметі для запису волонтерів.

«Приходять люди різних поколінь, але в основному сюди підходять старші люди. Вони кажуть: я сидів у себе вдома на кухні, і в мене визріла оця іскра мікромайдану ще на кухні в серці й мені вже стало тісно, і я мушу прийти на цей Майдан. Дівчата йдуть на кухню, а хлопці в охорону. Дуже багато охорони потребується вночі, бо вдень людей і так багато», – розповідає Валерій Бондаренко.

«Люди приходять, ми їх записуємо, щоб орієнтуватися, скільки часу вони тут будуть. Вони миють руки і йдуть далі працювати», – пояснює на ходу один із волонтерів Євромайдану. Паралельно він організовує людей у холі Будинку профспілок, як і куди їм проходити.

За столом із написом «Правова допомога постраждалим від дій міліції» працюють юристи Євромайдану. Тут висить попередження: «На основі статті 63 Конституції України не погоджуйтеся надавати свідчення проти себе без адвоката. Вимагайте адвоката».

Волонтер «Правової допомоги» Наталя розповідає, як вони організовують свою роботу. «Насправді ця правова допомога – це абсолютно ініціатива знизу, тут немає ніякого керівництва, – наголошує вона. – Нас ніхто не організовував. Підходять юристи, спеціалісти з різних галузей права: хтось із господарського права, хтось із кримінального, хтось з адміністративного. Ми приймаємо людей, робимо первинні документи, збираємо інформацію, потім вона надходить до відповідних фахівців. Потім уже адвокати зв’язуються з людьми. Буквально зараз підійшли люди зі Спілки адвокатів, пропонують допомогу затриманим, чиї справи розглядаються в Шевченківському суді».

До намету з написом «Збір внесків» щодві хвилини підходять люди, розповідають волонтерки Галина та Аня. Якраз коли дівчата про це говорять, підходить чоловік, питає, чи приймають внески готівкою. Каже, що його просили передати гроші з Луганська.

«Допомагають усім, чим можуть: пропонують гроші, приносять теплу їжу, одяг. Одні втомлюються, замість них приходять інші. Постійно приходять і пропонують допомогу, дівчата молоді просяться допомогти. Люди з Луганська, Донецька приходять. Вся Україна разом, панує любов, щедрість», – розповідають вони.

Лікар швидкої медичної допомоги Євромайдану, фахівець із 42-річним стажем, каже, що всі потрібні ліки приносять прості люди.

«Ми працюємо, можна сказати, по кілька діб, хто скільки витримує. Витримуєш три доби – працюєш стільки, працюєш тиждень – значить тиждень», – зазначає лікар.

Соціологи пояснюють, що такі протестні акції, як Євромайдан – це своєрідна кузня неформальних лідерів. А це потрібно для розвитку громадянського суспільства.

Так, соціолог, директор фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» Ірина Бекешкіна зазначає: «Як свідчить практика, навіть якщо говорити не про Майдан, а про щось інше, завжди виникають люди, які починають усе організовувати. У соціології вони називаються неформальними лідерами. Тим паче, що на Майдан вийшли люди активні».

Тим часом, новоприбулі учасники Євромайдану мають навіть вибір для розселення: вони можуть вибрати з довгого списку пропозицій від киян, яке саме житло і де їм краще підійде.

А ветерани війни в Афганістані та учасники бойових дій в інших країнах стали на захист Євромайдану. Вони заявили, що не допустять силових сценаріїв і звернулись до «людей у погонах» із застереженням щодо застосування сили проти мирних протестів.

Розділи: Суспільство

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути