chrome firefox opera safari iexplorer

Послів України в ЄС викликають до МЗС, а консули пишуть заяви про звільнення

24 січня 2014 о 14:00

У низці європейських держав послів України викликали до міністерств закордонних справ.

Так, Посла України в Німеччині Бориса Клімкіна викликали до МЗС ФРН. Йому роз'яснять позицію німецької влади у зв'язку з подіями в Києві.

«Міністр закордонних справ вирішив сьогодні в другій половині дня викликати в МЗС посла України. Мета — роз'яснити офіційному представнику України в Німеччині позицію уряду ФРН», — сказав представник німецького зовнішньополітичного відомства Мартін Шефер.

Крім того, президент Литви Даля Грібаускайте викликала до Президентського палацу посла України в Литві Валерія Жовтенка.

Раніше він вже був викликаний до МЗС Литви для надання пояснень з приводу ситуації, що склалася в Україні.

Посла України у Франції Олександра Купчишина також викликали до МЗС цієї країни.

У свою чергу, Почесний консул України у польському місті Познань Вітольд Хоровський, котрий є одним із семи таких консулів у Польщі, подав у відставку зі своєї посади через останні події в Києві.

«Були порушені межі, в рамках яких я був готовий виконувати місію консула у Познані. При нагоді хочу чітко підкреслити, що моє рішення не має зв'язку з політичними уподобаннями чи переговорами уряду України з Європейським Союзом. Вважаю, що суспільство нашого сусіда має повне право демократичного вибору та політичних симпатій. Водночас вважаю, що смерть кількох людей в Києві та втілення законодавства, котре суттєво обмежує демократичні права, — це події, котрі не залишають мені вибору», — написав він.

Подібну заяву зробив і багаторічний почесний консул України в Люксембурзі Клод Раду. Він протестує проти «репресивної політики української влади».

Нагадаємо, сьогодні до Києва прибуває Європейський комісар з питань розширення та Європейської політики сусідства Штефан Фюле.

 

 

Джерело: ТСН
Розділи: Суспільство

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути