chrome firefox opera safari iexplorer

Три міфи про Майдан від російського блогера

24 січня 2014 о 12:59

22

Відомий російський блогер та фотограф Ілля Варламов приїхав вчора ввечері до Києва, аби ще раз на власні очі побачити, що відбувається на Майдані. На відміну від багатьох російських ЗМІ, які малюють картини тотального хаосу та беззаконня в центрі Києва, Варламов пішов у саму гущу подій на Грушевського: зняв номер у готелі Дніпро та пішов фотографувати на барикади. Сьогодні він опублікував власні враження та вирішив розвіяти найбільш популярні міфи, які оточують акції протестів. Пряма мова:

varlamov

Ілля Варламов

“Все місто розгромили”

Це не так. Всі картинки, які ви бачите, відбуваються на одному маленькому майданчику біля входу на стадіон Динамо. Це урядовий квартал, мирному життю ніяк не заважає. Якщо проводити аналогію з Москвою, уявіть, що барикади стоять десь в кварталах в районі Іллінки або Варварки біля адміністрації президента. Так, центр, але прості москвичі цього і не помітять. На всіх фотографіях ви бачите чорний дим і вогонь: це горять старі автомобільні шини. Ніякого відчутного збитку будівлям не завдається. На жаль, вчора вночі згорів магазин на першому поверсі будівлі, впритул прилеглої до палаючих барикад. Згорів від випадкового попадання пляшки із запальною сумішшю. Навіть пам’ятник Лобановському, що знаходиться в самому епіцентрі бойових дій, обгорнули тканиною, щоб не пошкодити. Взагалі майданівці дуже дбайливо ставляться до всього. Паркани та лавочки пошкоджені, але от всі вікна цілі, ніхто нічого не трощить, і якщо раптом бачать спроби мародерства, то самі в’яжуть і б’ють хуліганів. Так що картинки, звичайно, апокаліптичні, але насправді все не так погано.

“Це не революція, нічого страшного не відбувається”

Теж не так. Це справжнісінька революція. Судіть самі: вже два місяці захоплений весь центр міста опозицією. Захоплено деякі урядові будівлі. Паралізована робота багатьох державних установ. Опозиція звела в місті барикади, які неможливо взяти штурмом. Незважаючи на мороз, на вулицях вже два місяці залишаються кілька десятків тисяч чоловік. Ідеально налагоджена система оборони, постачання табору всім необхідним. У таборі ідеальний порядок, всі ситі, одягнені, народ збирає гроші на все необхідне. Найголовніше: влада не може навести порядок. Міліція вже робила декілька невдалих спроб брати штурмом барикади, але нічого не виходило. Я ще зроблю пост про все це, але, повірте на слово, розгромити все це можна тільки важкою артилерією. Ну або десант скидати. Кожен день опозиція захоплює все нові території. Що це, якщо не революція?

“Весь Київ паралізований, людям не дають спокійно жити”

Київ живе своїм життям. Всі магазини і кафе працюють, люди ходять на роботу, вчаться в інститутах, одружуються, розлучаються і навіть помирають власною смертю. Більшість киян не відчуває жодних незручностей. Ну, уявіть, що Червону площу захопив Навальний і поставив там намети. Ну і що для вас, для москвичів принципово зміниться? Нічого. Так що незручності можуть відчувати тільки туристи. Постраждала частина закладів, кафе та магазинів у самому центрі, яким довелося закритися. Також незадоволені люди, хто в центрі живе, у них проблеми з логістикою виникають. Але це не “весь Київ паралізований”.

 

Джерело: Inspired
Розділи: Суспільство