chrome firefox opera safari iexplorer

Європейські ЗМІ: Українська криза може стати європейською катастрофою неймовірних масштабів

06 лютого 2014 о 16:52

Закордонні видання продовжують обговорювати ситуацію в Україні. Оглядачі вважають, що в Україні панує не тільки політична, а й економічна криза. ЗМІ коментують заяви про наміри Євросоюзу надати Україні фінансову допомогу, а також пишуть, що українській опозиції потрібна реальна підтримка

Досить балачок

Німецька газета Bild наголошує, що українській народ потребує реальної підтримки. “Ще нікому не допомогла занадто велика тактовність, коли маєш справу с деспотами і диктаторами. Український президент Янукович і його вірні друзі збагатилися за рахунок населення, накопичивши при цьому мільйони. Той, хто зараз говорить про нову багатомільярдну допомогу Україні, діє передчасно. Янукович показав, що він реагує лише на тиск. Тільки якщо Євросоюз запровадить санкції, наприклад, заборону на в’їзд до ЄС або блокування банківських рахунків, Янукович справді опинеться в скрутній ситуації. Уряд США це зрозумів і вибрав такий шлях. Це єдиний спосіб, який допоможе демонстрантам на Майдані! Замало лише фотографуватись з Кличком та підбадьорювати його приємними словами. Йому потрібні чіткі заяви, переконливі справи й допомога Заходу”, – переконана німецька газета.

Безгрошів’я

Тему продовжує видання Darmstadter Echo. “Оскільки санкції, можливо, швидше за все підштовхнуть країну в обійми Кремля, Брюссель намагається знайти порятунок за допомогою давно відомих методів. Хоча пакет фінансової допомоги не дуже оригінальний, він може допомогти вирішенню конфлікту. Цей проект зачіпає країну, якій загрожує банкрутство, за найболючіше: безгрошів’я”, – наголошує видання.

Посилити тиск на Януковича

Інша німецька газета – Frankfurter Allgemeine Zeitung – вважає, що фінансова допомога ЄС “посилила б тиск на Януковича, оскільки вона вигідна для тих сил з його табору, в яких є комерційні інтереси на Заході.” Європейські дебати про санкції, в тому числі про заборону на в’їзд в західні країни і блокування банківських рахунків, могли б продемонструвати функціонерам, на яких тримається режим у Києві, як багато вони втратять, якщо протести придушуватимуться силою. Якщо Захід тепер зможе запобігти державному банкрутству України, запропонувавши при цьому чіткі умови допомоги, то Київ повинен віддати перевагу цьому варіанту, а не грошам з Росії, оскільки незрозуміло, чого конкретно Москва очікує у відповідь, – вважає Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Дипломатія і гроші 

А мюнхенська Suddeutsche Zeitung пише з цього приводу: “Наскільки неясно, яким може бути політичне вирішення української кризи, настільки з упевненістю можна вже зараз сказати одне: при врегулюванні цієї ситуації йтиметься не тільки про дипломатію і добру волю, а й про гроші. З фінансами була пов’язана драматична зміна курсу президента Віктора Януковича, який розвернувся від Європейського Союзу до альянсу з Росією.

На краю 

Україна в даний час стоїть на краю прірви вже не тільки в економічному сенсі, а й в політичному, – веде далі газета. – Країні загрожує хаос, а якщо збудуться найжахливіші сценарії, то і громадянська війна. Такий варіант розвитку подій стане європейською катастрофою неймовірних масштабів, тому уявлення про те, що врегулювання конфлікту може зірватись через гроші, абсурдне. Принаймні одного демонстранти Євромайдану вже домоглись: більше ніхто в Європейському Союзі не буде всерйоз ігнорувати той факт, що для України доведеться зробити значно більше, ніж передбачалось раніше, упевнена Suddeutsche Zeitung.

Асад і Янукович

Щоденна ліберальна cловацька газета Sme звертає увагу на те, що ні в Україні, ні в Сирії режим не здатен на компроміси. “В Сирії і Україні не тільки спільне те, що Росія підтримує обидва режими. В обох країнах правлять люди, які виснажували країну і мають на руках кров. Неможливо собі уявити, що вони житимуть у власній країні після того, як зречуться влади, і насолоджуватимуться багатством, яке вони накопичили мафіозними методами, і не будуть притягнуті до відповідальності за свої дії. Тому що вони обидва, і Асад, і Янукович, це знають і не сприймають серйозно свою фіктивну готовність до діалогу”. 

Загострення економічних проблем

Словацька газета Pravda звертає увагу на економічні проблеми України. “Сьогоднішня політична криза ще більше загострила економічні проблеми. Пошкоджено державну та приватну власність, люди не працюють, оскільки вони стоять на барикадах, а світ втрачає довіру до української економіки. Незалежно від того, хто позичає країні гроші і даватиме кредити в майбутньому, зрозуміло одне: вирішити величезні економічні та політичні проблеми можуть тільки український народ і його еліти. Не потрібно брати Україну за руку. Вона сама піде туди, куди схоче”, – вважає газета з Братислави.

Хто платить, той перемагає

Чеська газета Pravo продовжує тему: “Це неприхований факт, і, здається, Європа, нарешті, це зрозуміла: В Україні в першу чергу йдеться про гроші. Можливо, прийти до такого висновку європейців заставили американці. Хто платить, той перемагає”, – констатує видання.

Ніхто не бажає залежності

Швейцарська газета Neue Zurcher Zeitung розмірковує: “Хоча Янукович і його оточення не зацікавлені у правовій державі та демократії, вони також не хочуть залежати від Москви. Жоден український політик не ставить незалежність країни під питання, навіть ті, хто дивиться в бік Москви. У правлячій Партії регіонів, на яку часто вішають етикетку проросійської, є групи, чиї бізнесові інтереси знаходяться на Заході. Україна залишається, як свідчать протести, розділеною на дві частини. На заході і частково в центрі українська ідентичність має більш глибоке коріння, ніж на російськомовному сході. Проте, Україна не розпадеться так швидко. Але в разі зміни влади одним з найважчих завдань опозиції буде підтримувати і схід країни”, – наголошує газета.

 

Джерело: ПІК
Розділи: Суспільство

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути