chrome firefox opera safari iexplorer

Комісія з прав людини: «Янукович має негайно припинити застосування сили»

19 лютого 2014 о 16:54

Вжиті владою заходи практично рівнозначні запровадженню у незаконний спосіб надзвичайного стану в столиці країни.

Про це заявляють в Громадській комісії з розслідування та попередження прав людини.

«Головна відповідальність за подальшу ескалацію порушень прав людини, вбивства, нанесення тяжких тілесних ушкоджень, тортури, переслідування за політичними мотивами та інші злочини проти людяності лягають на президента України, його оточення та керівників силових відомств. Про це заявили представники Комісії з розслідування порушень прав людини в Україні. Вони вимагають владу припинити неправомірне застосування сили до протестувальників», — йдеться в заяві.

«Події кривавого вівторка 18.02.2014 засвідчили, що керований Януковичем антиконституційний авторитарний режим перейшов до широкомасштабної війни проти українського народу. Ця війна супроводжується новою хвилею грубих порушень фундаментальних прав та основоположних свобод людини», — наголосив Голова комісії професор Володимир Василенко.

«Співучасниками злочинного штурму Майдану є керівники КМДА та столичного метрополітену, які свавільно зупинили рух метропоїздів і, тим самим, позбавили жителів Києва можливості прийти на допомогу захисникам свободи у критичний момент», — також йдеться у заяві.

«Разом з блокуванням силами ДАІ доріг на підступах до Києва та Майдану, обмеженням трансляції 5-го каналу, інформаційною блокадою, запровадженою на офіційних та контрольованих владою каналах, всі зазначені заходи практично рівнозначні запровадженню у незаконний спосіб надзвичайного стану в столиці країни», — підкреслюють у Комісії.

Комісія закликала співробітників правоохоронних органів за жодних обставин не вдаватись до жорстокого і надмірного застосування сили та спеціальних засобів: «Згідно зі статтею 60 Конституції України ніхто не зобов'язаний виконувати явно злочинні розпорядження і накази. Віддання і виконання явно злочинного наказу тягне кримінальну відповідальність».

Представники Комісії наголосили, що злочини проти людяності не мають терміну давності, а особи які їх вчинили, незалежно від свого статусу, підлягають відповідальності згідно з нормами національного та міжнародного права, а також процедурами Міжнародного кримінального суду.

Комісія вимагає від Януковича негайно припинити неправомірне застосування сили до мирних учасників протестних акцій в місті Києві та в усіх регіонах України.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути