chrome firefox opera safari iexplorer

Росія може все-таки перевести Україну на передоплату за газ — ЗМІ

03 лютого 2014 о 10:39

Борг України за російський газ за постачання у 2013 році і січень 2014 року досяг 3,35 млрд доларів.

«За попередніми даними, в січні Україна отримала від „Газпрому“ 2,4 млрд куб. м газу майже на 650 млн дол., її борг за газ зріс до 3,35 млрд дол.», — пише російська газета «Ведомости» з посиланням на представника «Газпрому».

За даними видання, в 2013 році «Нафтогаз» отримав з Росії близько 13 млрд кубів в середньому по $ 400 за 1000 куб. м, всього його борг за минулий рік становить $ 2,7 млрд, отже, НАК не сплатила більше половини торішнього російського газу.

За січень «Нафтогаз» повинен заплатити «Газпрому» до 7 лютого. «Але вже є розуміння, що січневий газ „Нафтогаз“ також, ймовірно, не оплатить», — заявив прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков. «За контрактом „Газпром“ має право ввести передоплату, але насамперед необхідно зрозуміти, наскільки Україна неплатоспроможна», — додав він.

За словами співробітника «Газпрому», одним із заходів впливу на Україну — перехід на передоплату газу, такий варіант можливий, але рішення немає.

Нагадаємо, що в грудні минулого року Україна і Росія домовилися про зниження ціни на газ до $ 268,5.

Джерело: ТСН
Розділи: Суспільство

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути