chrome firefox opera safari iexplorer

Україна вшановує Небесну Сотню у назвах площ, вулиць, скверів та парків

27 лютого 2014 о 15:50
В усіх куточках України називають площі, вулиці й сквери на честь Небесної сотні, а також пропонують зводити пам’ятники, вшанувуючи героїв Майдану.

Київ

У столиці пропонують перейменувати вулицю Інститутську на вулицю Небесної Сотні. Постанову про це зареєстрував у парламенті народний депутат ВО «Батьківщина» Андрій Пишний.

Окрім того, голова постійної комісії Київської міської ради з питань екологічної політики Денис Москаль ініціює створення парку пам’яті Небесної Сотні у Святошинському районі на вул. Відпочинку.

«Як голова екологічної комісії Київради я ініціюю створення парку пам’яті Небесної Сотні. Це найменше, що ми можемо зробити для вшанування загиблих Героїв, які віддали свої життя за майбутнє України», — зазначив Москаль.

Він додав, що парк буде закладено навесні, як тільки встановиться тепла погода, при якій можна висаджувати дерева.

Також у центрі Києва планують відкрити музей Героїв Небесної Сотні Майдану. Музей вже отримав свої перші експонати, а буде створений у приміщенні галереї «Атрібут» на вулиці Шовковична 30-А. Кожному герою Майдану буде присвячена окрема експозиція, працівники музею сподіваються на підтримку родичів і друзів героїв.

Луцьк

Луцька міська рада назвала площу біля місцевого РАЦСу на честь Героїв Майдану. За таке рішення проголосувало 45 депутатів з 45 присутніх. Площа матиме нову назву з 1 березня 2014 року.

Окрім цього рада рекомендувала виконавчому комітету перейменувати зупинку громадського транспорту біля площі на зупинку «Героїв Майдану».

В місті на Меморіалі Слави також планують протягом 2014 року встановити пам’ятний знак на честь загиблих учасників акцій протесту та облаштувати на одній з вулиць капличку на честь Героїв Майдану та Небесної сотні.

А луцький підприємець, у власності якого територія на вулиці П’ятницька Гірка, добровільно запропонував звести капличку у пам'ять загиблих майданівців. Однак владика УПЦ Київського патріархату Михаїл наголосив, що на цьому місці потрібно побудувати храм «Небесна Сотня».

Кіровоград

26 лютого  Кіровоградська міська рада на позачерговій сесії перейменувала центральнуї площу міста з Кірова на Героїв Майдану. За прийняття цього рішення проголосували всі присутні депутати (61).

Депутати підтримали також доповнення депутата Сергія Табалова про оголошення конкурсу на кращий проект пам'ятника Героям Майдану, який має бути встановлено на центральній площі.

Підтримано також пропозиції про перейменування вулиці Дзержинського на Віктора Чміленка – активіста з Бобринецького району Кіровоградщини, який загинув 20 лютого на Інститутській від кулі снайпера.

Івано-Франківськ

В Івано-Франківську площу біля адміністративної будівлі Івано-Франківської обласної ради планують назвати на честь Небесної Сотні. З такою пропозицією виступив 26 лютого міський голова. Також були пропозиції розмістити барельєфи Небесної Сотні навпроти обласної ради.

За словами провідного Ростислава Микитюка, барельєфи героїв Небесної Сотні «нагадуватимуть кожному чиновнику, який працює в цьому будинку, що вони стежать за ним, щоб він не брав хабарі, щоб дотримувався закону, щоб думав у першу чергу про людей, а не про себе».

Окрім того, вулицю Проектну в місті назвуть на честь 19-річного Героя Романа Гурика. Таке рішення ухвалила міська комісія з питань перейменування назв вулиць, площ та встановлення меморіальних дощок.

Черкаси

Черкаські активісти виступили з закликом перейменувати вулицю Леніна на вулицю Небесної Сотні. Поки офіційного рішення немає, проте активісти виявили ініціативу й самі «перейменували» вулицю.

«Ми вирішили не чекати, поки міська рада ухвалить офіційне рішення про перейменування вулиці – занадто багато в раді антимайданівських сил. Натомість, вшанувати людей, які віддали своє життя, щоб змінити Україну, потрібно. Тож ми й замовили справжні стаціонарні таблички», – зазначив черкаський громадський активіст В’ячеслав Овчаренко

Спеціально виготовлені таблиці уже розміщені на будівлях.

Тим часом у селі Свидівок, неподалік Черкас, вулицю Леніна перейменували на вулицю Героїв Небесної Сотні. Таке рішення за ініціативи жителів села одноголосно ухвалили депутати сільської ради.

Львів

23 лютого міський голова Львова Андрій Садовий повідомив, що одну з вулиць або площ міста Львова назвуть на честь героїв Майдану. Наступного дня студенти Національного університету «Львівська політехніка» пропонують міській раді Львова перейменувати площу Митну у місті на площу Небесної сотні. Таку пропозицію студенти передали під час учорашньої зустрічі у Львівській міській раді.

24 лютого у Бродах зняли з постаменту та перенесли на господарський двір комунального підприємства «Броди» погруддя полководцю Михайлові Кутузову. На вічі в Бродах громада ініціювала встановлення на цьому місці пам'ятника загиблим Героям Майдану.

Окрім того, у місті з’явилися білборди на честь Небесної сотні.

Також у Стрию і в Дрогобичі вирішили перейменувати вулиці на честь Небесної Сотні.

Полтава

У Полтаві місцем вшанування пам’яті загиблих героїв стала площа, де донедавна стояв пам’ятник Лєніну. Нещодавно біля його підніжжя з’явився невеличкий монумент – Божа Мати з дитинкою. Сюди кладуть квіти, ставлять свічки на знак пам’яті про загиблих у Києві.

Також на честь загиблого на майдані Ігоря Сердюка у Кременчуці назвуть вулицю.

Тернопіль

У Тернополі головну площу міста назвали площею Героїв Майдану і на ній невдовзі встановлять пам’ятник героям Небесної Сотні. Мерія закликала городян жертвувати на пам’ятник.
Біля пам’ятника Небесній Сотні у Тернополі мають складати присягу на вірність Україні військові й силовики, всі, кого призначили на державну службу.

У Тернополі оголосили конкурс на найкращий проект пам’ятника «Небесній сотні». У прес-службі міськради, розпорядження про конкурс підписав міський голова Сергій Надал, враховуючи численні звернення городян.

Вінниця

Вінницькі громадські діячі виступили з ініціативою щодо встановлення пам'ятника Небесній сотні на Театральній площі міста, звідки місцеві патріоти вирушали на Євромайдан до Києва.

Дніпропетровськ

23 лютого депутати Дніпропетровської міськради на позачерговій сесії на вимогу активістів Майдану перейменували міську площу ім. Леніна в площу Героїв Майдану.

Проте спеціально виготовлені таблиці були наступного дня зірвані невідомими.

Суми

26 лютого Сумська міськрада виступила з ініціативою про перейменування центральної вулиці обласного центру – Першотравневої – на вулицю імені Героїв Майдану. Вибір не випадковий, адже саме Першотравнева у найкритичніші дні протистояння народу режиму Януковича – 19-21 лютого – стала епіцентром протестного руху в Сумах.

Житомир

25 лютого на пленарному засіданні Житомирської міської ради запропонували при вході до адмінбудівлі міської ради створити спеціальну табличку з іменами тих, хто загинув на Майдані, аби кожен чиновник, йдучи на роботу, пам’ятав, що ці герої полягли за нову країну. На сесії міськради також запропонували також перейменувати вулицю Московську на  вулицю Небесної Сотні.

Ужгород

В Ужгороді скверик навпроти управління СБУ, ймовірно, носитиме назву «Небесної Сотні»

Відповідний депутатський запит озвучили під час сесії Ужгородської міської ради.

Можливість перейменування скверику із присвоєнням йому назви на честь загиблих у Києві героїв розглянуть на найближчій черговій сесії міської ради.

До того часу новопризначений секретар міської ради Віктор Щадей пообіцяв розробити відповідний проект рішення, який і буде винесений на голосування.

Чернігів

У Ніжині вулицю Леніна тепер носить ім’я Небесної сотні. 26 лютого під час чергової п’ятдесят першої сесії депутати одноголосно ухвалили це рішення.

Рівне 
Про пропозицію перейменувати у Рівному Майдан Просвіти на Майдан Небесної сотні заявив депутат Рівненської міської ради, голова фракції «Батьківщина» у Рівнераді Олександр Курсик. Проте поки що офіційно пропозиція не розглядалась.

Джерело: Тиждень
Розділи: Суспільство

17 квітня

Інші дати
Григорій Давиденко
1921 – льотчик, учасник Другої світової війни, Герой Радянського Союзу. Здійснив 215 бойових вильотів, провів 13 повітряних боїв.
Розгорнути
Народився Микита Хрущов
(1894, с. Калинівка, Росія - 1971) – радянський державний діяч, керівник Комуністичної партії УРСР (1938 – 1947), перший секретар КПРС (1953—1964).
Цвіте терен, цвіте терен, А цвіт опадає. Хто в любові не знається - Той горя не знає. (Українська народна пісня)
Розгорнути