chrome firefox opera safari iexplorer

Як заощадити на подорожі Європою

18 лютого 2014 о 11:05

З появою лоукостів подорожувати Європою стало дешевше і швидше. Можна на вихідні злітати в Париж, відпочити в сонячній Іспанії або погрітися на білосніжних пляжах Греції. І всі витрати на поїздку обійдуться в кілька разів менше, якщо купувати тур. До того ж набагато цікавіше самому складати маршрути, планувати свій день, а не підлаштовуватися під групу з 40 осіб і бути прив'язаним до екскурсій.

ТСН.uа розкрив секрети, як заощадити і грамотно розпланувати майбутню подорож.

Планування маршруту

Якщо ви ще не встигли об'їздити всю Європу, то можна чергові вихідні або відпустку приурочити до вигідних акцій авіакомпаній. Щоб стежити за розпродажами квитків, варто підписатися на розсилку новин від авіакомпаній, які здійснюють перельоти з вашого міста. Іноді злітати в одну з європейський країн дешевше, ніж доїхати з Харкова до Києва.

А щоб зорієнтуватися по пам'ятках, треба заглянути в путівник. І необов'язково в книжковий: в Інтернеті багато корисної інформації, тільки треба вміти її знаходити і правильно інтерпретувати. Одним з найпопулярніших форумів для самостійних мандрівників є форум Вінського (http://forum.awd.ru). Для більш узагальненої інформації варто звернути увагу на сторінку Wikitravel (http://wikitravel.org/en/Main_Page), де інформація про країни представлена різними мовами.

Корисними будуть популярні сайти з порадами та інформацією для мандрівників Tripadvisor (http://www.tripadvisor.com) — відгуки про готелі, тури або ж Lonely Planet (http://www.lonelyplanet.com). Ретельно спланована поїздка — запорука хорошого відпочинку.

Попутники

Багато людей вважають за краще не подорожувати поодинці. Одні бояться мовного бар'єру, іншим нудно. Однак не завжди у друзів є можливість відправитися з вами в подорож. Що робити: відмовитися від поїздки, поїхати одному або знайти попутника?

У дорозі завжди трапляється багато цікавих попутників, готових поділитися враженнями, досвідом, розповідями. Але якщо ви з самого початку поїздки хочете бути в компанії, то знайти попутника можна на спеціальних сайтах:

  • Poputchica.ru (http://www.poputchica.ru/) — жінки та дівчата планують відпочинок в різних країнах.
  • Poputchika.net (http://www.poputchika.net/) цікавий сервіс для чоловіків, жінок та сімей для пошуку хорошої компанії в подорож.

І нехай це випадкові люди, але всі вони залишать свій слід в історії подорожей.

Збори в дорогу

Щоб полегшити збори в дорогу, необхідно скласти список речей, які вам потрібні. Головне, щоб багаж не був важким. Перевірте обмеження з провезення багажу.

Пам'ятайте! Популярна українська авіакомпанія МАУ дозволяє провозити одне місце ручної поклажі вагою до 7 кг і розмірами до 55×40х20 см для пасажирів економ-класу, для бізнес-класу ручна поклажа повинна важити до 12 кг з розмірами до 55×40х20 см. Додатково до основної ручної поклажіможна перевезти в салоні одну дамську сумочку, одну одиницю верхнього одягу, один невеликий фотоапарат, один портативний персональний комп'ютер тощо. Дізнатися всю інформацію про провезення багажу ви можете на офіційному сайті МАУ (http://www.flyuia.com/rus/Information-and-services/before-you-fly/baggage/hand-baggage-rules-ru.html).

Спочатку краще зібрати предмети першої необхідності: предмети особистої гігієни, медикаменти. Упакувати їх треба в останню чергу. Наступний крок — збір квитків, документів і грошей. Краще ці речі прибрати в надійне місце.

Окремо відкладіть одяг на вихід. Найкраще такий одяг зберігати в спеціальних сумках із застібкою-блискавкою для одягу. На випадок прохолодної погоди візьміть по мінімуму теплого одягу, якщо збираєтеся в теплі країни. В окрему сумку зберіть необхідний повсякденний одяг. Бажано упакувати кожну стопку з одягом в окремі пакети. У зворотному порядку покладіть пакети до валізи, а найнеобхідніші речі спакуйте зверху.

Проїзд

Один з найбільш економних варіантів подорожей по Європі — переліт компаніями-лоукостами. У великих містах України є свої компанії:

  • Київ (Wizz Air, Norwegian Air Arabia)
  • Сімферополь (Wizz Air)
  • Львів (Wizz Air)
  • Харків (Pegasus Airlines)
  • Одеса (Onur Air)

З Польщі літають Ryanair, Wizz Air, EasyJet.

За акціями можна стежити на сайтах авіакомпаній: Ryanair (http://www.ryanair.com/en), WizzAir (http://wizzair.com/en-GB/Search), EasyJet (http://www.easyjet.com/ru/).

Шукати дешеві квитки краще на сайтах-агрегатах:

  • http://www.skyscanner.ru/ — зручно підібрані маршрути, без комісії.
  • Aviasales.ru — найбільший сайт-метапошуковик
  • OneTwoTrip.com — дешеві авіаквитки, бонуси, знижки

Перевіряйте, скільки буде коштувати проїзд від аеропорту до міста. Наприклад, бюджетна авіакомпанія Ryanair пропонує дешеві квитки в Париж (можна зловити квитки за 20 євро). Але Ви заплатите 15 євро, щоб добратися від аеропорту (Beauvais Airport) до міста.

Наступний бюджетний варіант — автобуси: Eurolines (http://www.eurolines.com/en/) — найпопулярніша мережа автобусів в Європі. Є знижки для молоді, «проїзні» на 15 днів (від 180 євро молодіжний, 210 — дорослий в несезон) і на 30 днів (від 245 євро молодіжний, 315 — дорослий в несезон). Проїзні хороші тим, що ви можете, сплативши 180 євро, 15 днів подорожувати всіма містами Європи, де є представництво компанії.

Не забудьте відзначити проїзний в офісі Eurolines перед від'їздом з міста, «проїзний» — це ще не квиток.

Інша автобусна компанія — Simple Express (http://www.simpleexpress.eu/lang/). Маршрути обмежені країнами Прибалтики, є зупинки у Санкт-Петербурзі і маршрути з Литви через Польщу (із зупинкою у Варшаві та Познані) в Берлін. Перші квитки всіх напрямків можна купити за 3 євро, потім 6, а потім вже звичайний тариф. Часто проходять акції.

Подорожувати на поїзді дорого, але зручно. Якщо перші квитки можна ще купити за прийнятною ціною, то далі ціна зростає. Цей спосіб підходить тільки в тих випадках, коли на літак або автобус не залишилося квитків, або це спеціальний туристичний маршрут, як у Норвегії чи Швейцарії, наприклад.

Автостоп — досить популярний спосіб подорожі серед бекпекері. Але не можна забувати, що безпека повинна бути на першому місці.

Проживання

Шукати житло треба заздалегідь. Найкраще на спеціалізованих сайтах, а також на офіційних сайтах готелів. Для цього можна набрати в пошуковику назву міста і слово hotel. Система видасть багато варіантів. Чим раніше ви почнете пошук житла, тим більша ймовірність знайти готель, який відповідає вашим вимогам і відповідний за ціною.

Якщо ви віддаєте перевагу зупинитися в готелі, то хорошим помічником буде http://www.booking.com/, де ви зможете забронювати номер в хостелі, готелі, апартаменти. Бронювання можна здійснити по карті або без. Деякі готелі пропонують функцію безкоштовного скасування бронювання.

Перед бронювання дізнайтеся на сайті-посереднику або офіційному сайті готелю про умови необхідних для скасування бронювання. Зазвичай можна безкоштовно або з мінімальними втратами скасувати бронь за 1-2 дні до дати заїзду.

Заощадити на житлі, можна поселившись в хостелі. Зараз багато хостелів за комфортом і рівнем обслуговування не поступаються готелям. Часто до вартості входить сніданок, чай/кава протягом дня. Хостели варто шукати на http://www.hostels.com/ і http://www.hostelworld.com.

Якщо вам подобається домашній затишок, то ви можете зняти квартиру на https://www.airbnb.ru/.

Бувають ситуації, коли доводиться ночувати в аеропорту. Тоді не зайвим буде перевірити години роботи аеропорту, умови для ночівлі на http://www.sleepinginairports.net/.

Є ще один спосіб бюджетного проживання — каучсерфінг. На сайті https://www.couchsurfing.org/ ви знайдете багато людей, готових безоплатно поселити на кілька днів або провести екскурсію містом. Тільки заявку про пошук житла треба розміщувати заздалегідь. Інформацію про каучсерфінг можна подивитися на http://ru.wikipedia.org/wiki/CouchSurfing.

Джерело: ТСН
Розділи: Туристичні новини

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути