chrome firefox opera safari iexplorer

Євросоюз готовий відмовитися від мит на українські товари

06 березня 2014 о 10:41

У Європейському союзі обіцяють, що незабаром українські компанії зможуть безмитно експортувати свою продукцію в ЄС.

Про це пише «Комерсант-Україна».

Євросоюз готовий в односторонньому порядку скасувати імпортні мита на українські товари, заявив президент Європейської комісії Жозе Мануел Баррозу.

«Європейська комісія готова запропонувати Раді ЄС та Європейського парламенту достроково застосувати в односторонньому порядку положення про імпорт товарів угоди про глибоку та всеосяжну зону вільної торгівлі угоди про асоціацію, яке ми готові підписати. Це означає мільйони збережених платежів на імпортні мита», — сказав він.

Баррозу не уточнив, коли набуде чинності це рішення. Сайт «ЄС-плюс», посилаючись на джерело в ЄК, повідомило про «наступні два тижні».

Створення зони вільної торгівлі (ЗВТ) між Україною та ЄС описано в угоді про асоціацію. У ході підготовки документа ЄС відкидав можливість створення ЗВТ поза рамками асоціації.

Однак у вересні минулого року Раді ЄС було запропоновано розглянути можливість одностороннього обнулення ставок на українську продукцію.

Ця пропозиція стала реакцією на українсько-російську торговельну війну. Цей крок дозволив би мінімізувати українській економіці втрати в період, коли ЗВТ з ЄС ще не набуде чинності (у перший день другого місяця після ратифікації угоди Верховною радою та Європарламентом), а країни Митного союзу вже введуть обмеження і підвищать мита на постачання українських товарів.

Віце-президент Американської торгової палати Тарас Качка розповів, що спочатку в українському уряді пропонували ЄС якнайшвидшу ратифікацію угоди. В ЄС ж наполягали на ратифікацію угоди після травневих виборів. До того ж угоду про асоціацію ще навіть не підписано.

«Це дуже поганий сценарій для України: з кінця квітня Європарламент йде на канікули, а потім на перевибори. У такій ситуації проголосувати за договір Європарламент зможе лише в кінці року. Відповідно, ми опиняємося в ситуації, коли режим ЗВТ з ЄС ще не діє, а Митний союз вже може переглядати свої мита. У такій ситуації до кінця року ми отримаємо величезний мінус зовнішньоторговельного балансу», — пояснив Качка.

«Україні запропоновано механізм підтримки, аналогічний тому, який рік тому застосовувався щодо Молдови. Після того як на ринках Митного союзу були введені обмеження на молдавське вино, ЄС обнулив митну ставку і зняв квоти на цю продукцію», — розповів прес-секретар представництва ЄС в Україні Девід Стулік.

За його словами, ця лібералізація може торкнутися лише ряду найбільш чутливих товарних груп: «У будь-якому випадку для прийняття цього рішення потрібно схвалення Ради ЄС, Європарламенту і дозвіл СОТ».

ЗВТ дозволить ЄС обнулити мита на 96,3% товарних позицій, в тому числі для 91,8% промислових товарів, 83,1% — аграрних.

Вітчизняні чиновники неодноразово говорили, що Україна просить одностороннє зниження тарифів ЄС. Найбільш позитивний ефект від такого кроку очікується в аграрній сфері.

«Найбільше від цього виграють виробники зернових: договір передбачає безмитне ввезення 950 тис. т пшениці на рік, кукурудзи — 400 тис. т, ячменю — 25 тис. т. З виробників м'яса виграють лише постачальники птиці, решта ще не отримали дозволів на експорт в ЄС. Такі кроки призведуть до збільшення в 2014 році експорту на 500 млн доларів», — очікує генеральний директор асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Володимир Лапа.

За оцінкою ЄС, українські експортери заощадять 487 млн ​​євро на митах при експорті, в тому числі 330 млн євро — при поставці сільськогосподарської продукції, 53 млн євро-продуктів харчової переробки, 24,4 млн євро — текстильної галузі.

Одностороння лібералізація до того ж не стане приводом для дискримінації українських компаній на ринках Митного союзу, оскільки європейські товари, як і колись, будуть потрапляти на український ринок після сплати мит.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути