chrome firefox opera safari iexplorer

Незаконність референдуму у Криму визнають і в Раді безпеки ООН

07 березня 2014 о 09:48

Уся міжнародна спільнота виступає проти незаконного акту, проведення референдуму у Криму про приєднання півострова до Росії, заявив у четвер посол Великої Британії в ООН Марк Лаялл Ґрант.

Цей референдум, призначений на 16 березня, буде незаконним і призведе до серйозної ескалації становища, заявив він після чергових консультацій у Раді безпеки ООН, інформує Радіо Свобода.

За його словами, позицію про те, що влада Криму не має повноважень проводити такий референдум, висловили багато членів Ради безпеки.

Британський представник запропонував Росії піти на діалог із владою України, вивести свої війська з української території, підтвердити відданість територіальній цілісності і суверенітетові України, а також забезпечити доступ міжнародних спостерігачів на півострів.

Він висловив жаль із приводу того, що до Криму не впустили делегацію Організації з безпеки і співпраці в Європі. При цьому посол наголосив, що на межі Криму були люди в одностроях Військово-морських сил Росії, а також люди у стандартних одностроях військових Росії, поруч із автомашинами з російськими номерами.

Ґрант зазначив, що Рада безпеки за нинішньої ситуації не може ухвалити щодо становища в Україні ніякого рішення. Але він наголосив, що дискусії дають змогу послові Росії переконатися, що міжнародна спільнота виступає проти дій Росії.

Представник Британії також додав, що Лондон і далі буде підтримувати український народ у його прагненні до миру і демократії, повідомила прес-служба ООН.

Найближчим часом, сказав він, Рада безпеки знову збереться для обговорення становища в Україні, зокрема, у Криму.

Посол України Юрій Сергеєв, зі свого боку, зазначив, що вже ведеться робота щодо можливого обговорення українського питання в Генеральній асамблеї ООН. Її рішення не обов’язкові до виконання, але в Генасамблеї не існує права вето, яке в Раді безпеки має, зокрема, Росія.

Також в ООН у четвер поширили як офіційний документ листа Сергеєва на ім’я голови Ради безпеки, в якому наголошено, що виняткове повноваження допускати на територію України підрозділи збройних сил інших держав має тільки Верховна Рада, а Віктор Янукович уже не є законним президентом України.

Цього листа оприлюднили у відповідь на твердження посла Росії Віталія Чуркіна на попередньому засіданні Ради безпеки щодо України в понеділок, що саме Віктор Янукович, назвавшись президентом, звернувся 1 березня до президента Росії Володимира Путіна з проханням ввести війська до України.

Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути