chrome firefox opera safari iexplorer

ВР розпустила парламент Криму

15 березня 2014 о 13:56

Верховна Рада України ухвалила постанову про дострокове припинення повноважень Верховної Ради Автономної Республіки Крим (№4461).

Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення проголосували 278 народних депутатів із 296, зареєстрованих у сесійній залі.

Зокрема, від Партії регіонів — 19 народних депутатів, “Батьківщини” — 83, “Суверенної України” — 30, “Економічного розвитку” — 30, “Свободи” — 35, КПУ — 0, позафракційних — 4.

Водночас троє депутатів, серед яких Лілія Гриневич та Домбровський, заявили, що їхні картки під час голосування не спрацювали.

У постанові зазначається, що відповідно до пункту 28 частини першої статті 85 Конституції України, абзацу п’ятого частини першої статті 22 Конституції Автономної Республіки Крим, частини шостої статті 4 Закону України «Про Верховну Раду Автономної Республіки Крим», враховуючи висновок Конституційного суду України у рішенні № 2-рп/2014 від 14 березня 2014 року у справі про проведення місцевого референдуму в АРК щодо порушення Верховною Радою Криму Конституції України, Верховна Рада України постановляє достроково припинити повноваження Верховної Ради Автономної Республіки Крим.

Ця постанова набирає чинності з моменту її прийняття.

Також депутати підтримали пропозицію доручити профільному комітету ВР підготувати пропозиції щодо призначення виборів до парламенту Криму.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада Криму 6 березня ухвалила рішення приєднати Крим до РФ і винесла на референдум 16 березня два альтернативні питання: 1) Ви за возз`єднання Криму з Росією на правах суб`єкта Російської Федерації? 2) Ви за відновлення дії Конституції Республіки Крим 1992 року і за статус Криму як частини України?

Влада України вважає кримський референдум неконституційним. Такої ж думки дотримуються і світові лідери. Референдум визнає лише офіційна Москва.

14 березня КС України визнав неконституційним рішення кримського парламенту про проведення референдуму.

Рішення КС обов`язкове до виконання на території України, остаточне і не може бути оскаржено.

Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути