chrome firefox opera safari iexplorer

Міжнародний фестиваль мистецтва кіно для дітей і підлітків стартує у травні

22 квітня 2014 о 13:11

Міжнародний фестиваль мистецтва кіно для дітей і підлітків – Чілдрен Кінофест – незабаром уперше пройде в Україні.

Про це повідомив на прес-конференції Денис Іванов – гендиректор Чілдрен Кінофест, гендиректор компанії Артхаус Трафік, що є організатором фестивалю.

“Чілдрен Кінофест – це великий фестиваль кіно для дітей до 10 років і тінейджерів. Із 28 травня цього року по 1 червня в десяти містах України ми вперше покажемо те, що вважаємо найкращим у дитячому кіно”, – повідомив Іванов.

Він зазначив, що для 12-річних репертуар кінотеатрів охоплює нині  жанр фентезі – і це зважаючи на те, що є у світі величезна кількість кінематографа, який, як підводна частина айсберга, зовсім непомітний. З іншого боку, важливим є принцип сімейного культурного дозвілля. “І ми вирішили заснувати такий фестиваль, який мав би великий міжнародний конкурсіз семи фільмів, переважно європейського виробництва, де глядачі голосували б за найкращий фільм”, – сказав директор Чілдрен Кінофест.

Фільм-переможець конкурсу для глядацької аудиторії від 10 років буде визначено прямим глядацьким голосуванням. Фестивальні події пройдуть також в Одесі, Донецьку, Львові, Харкові, Дніпропетровську та Запоріжжі.

Крім міжнародного конкурсу, в програмі – анімаційні серіали, ретроспектива, присвячена 125-річчю Чарлі Чапліна та 100-річчю його персонажа – Волоцюжки Чарлі. На ній покажуть п’ять найкращих повнометражних фільмів великого актора та режисера, а також його короткометражки.

“Усі фільми фестивалю будуть озвучені українською мовою. В епіцентрі кінофестивалю – в столичному кінотеатрі “Київ” – проходитимуть також інтерактивні майстер-класи”, – поінформував Іванов.

Логотипом фестивалю стало Совенятко Чарлі, назване на честь Чарлі Чапліна. Логотип створено за мотивами дитячого малюнка семирічного Артемка Рассаднікова з Донецька. Совенятко буде основним персонажем фестивалю, воно буде присутнє в соцмережах, йому можна буде написати листа – і воно відповідатиме.

Як уточнив Ілля Дядик – програмний директор Чілдрен Кінофест – у конкурсній програмі наразі вже є три фільми: “Ноно – хлопчик-детектив” Вінсента Баля (Нідерланди), “Белль і Себастьян” Ніколя Ваньє (Франція), “Повір” Девіда Шайнманна (Британія).

Програма анімаційних серіалів буде представлена, зокрема, добірками “50 років Рожевій Пантері” (культова американська анімація, що в 1945 році отримала Оскар і після якої було знято кілька повнометражних фільмів) і “Колискові світу” – збірка анімаційних фільмів, створених на основі колискових різних народів. “Анімаційні серіали побудовані таким чином, щоб найменші діти – від 3-х років – могли дивитися по кілька анімацій”, – розповів Дядик.

Короткометражну програму Чарлі Чапліна відкриє фільм “Дитячі автомобільні гонки” 1914 року, в якому вперше з’явився герой Волоцюжка Чарлі. До повнометражної програми входять “Золота лихоманка” (1925), “Цирк” (1928), “Вогні великого міста” (1931) – за версією Американської кіноакадемії, одна з десяти найкращих романтичних комедій усіх часів, “Нові часи” (1936) і “Великий диктатор” (1940) – в ньому Чаплін зіграв одразу дві ролі: фашистського диктатора, який нагадує Гітлера, і єврея-перукаря.

“Фільми Чапліна зафільмовані такою кінематографічною мовою, що буде зрозумілою і наймолодшим дітям, і дорослим. Усі фільми, які демонструватимуться, відреставровано для показів у сучасних кінотеатрах”, – наголосив Дядик.

Щороку Чілдрен Кінофест запрошуватиме громадських діячів на роль посла фестивалю, його завдання полягатиме в популяризації ідей якісного дозвілля для дітей. Послом першого Чілдрен Кінофеста стане відома співачка Джамала.

Джерело: pedpresa.com.ua
Розділи: Новини культури