chrome firefox opera safari iexplorer

Проведення ЗНО в Україні опинилося під загрозою зриву

03 квітня 2014 о 17:44
Проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2014 році опинилося під загрозою зриву через недофінансування і проблеми в сфері захисту матеріалів ЗНО. Про це заявив директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук.

За його словами, на сьогодні центр мав би вже виготовити 93% зошитів-тестів для ЗНО, але фактично надруковано лише 39%.

Лінія друку зошитів-тестів простоює з 20 березня, бо попереднє керівництво УЦОЯО залишило за собою півмільйона гривень боргів з минулого року.

Ще одним ризиком для проведення ЗНО Лікарчук назвав дефіцит фінансів в цілому в системі УЦОЯО. Він пояснив, що для повноцінного і вчасного проведення ЗНО необхідно 9,48 млн грн, а на сьогодні центр отримав лише 3 млн. Якщо необхідні кошти не надійдуть впродовж 8-9 днів, то графік підготовки та проведення ЗНО буде зірвано остаточно.

Також Лікарчук зазначив, що під загрозою і захист інформації в системі УЦОЯО. За його словами, про це центр повідомляла Служба безпеки України. Ще одним ризиком Лікарчук назвав кадровий дефіцит співробітників УЦОЯО: на сьогодні вакантна кожна десята одиниця штатного розпису і багато співробітників центру працюють за сумісництвом.

У свою чергу, заступник міністра освіти і науки Павло Полянський звернувся до громадськості, бізнесу та благодійних фондів з проханням невідкладно надати УЦОЯО матеріальну допомогу у вигляді необхідних матеріалів та обладнання для того, щоб встигнути в означений час надрукувати зошити-тести для проведення зовнішнього незалежного оцінювання.

Як повідомлялось, в Україні з 3 січня по 19 березня тривала реєстрація на зовнішнє незалежне оцінювання.

Під час ЗНО абітурієнти складатимуть тести з 14 предметів: української мови та літератури (наймасовіший), математики, історії України, російської мови, фізики, хімії, географії, біології, англійської, німецької, французької, іспанської мов, світової літератури. Кожен абітурієнт може обрати не більше 4 навчальних предметів для складання тестів.

Тестування має розпочатися 3 червня (іноземна мова) та завершитися 27 червня (світова література). Додаткову сесію зовнішнього незалежного оцінювання планують проводити із 4 до 11 липня 2014 року.

Джерело: Тиждень
Розділи: Новини освіти

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути