chrome firefox opera safari iexplorer

«Росія перетворюватиме Крим на потужну військову базу»

30 квітня 2014 о 12:47

Розповіді про кримський Лас-Вегас і туристичну Мекку – лише димова завіса, каже експерт Андрій Клименко

Від переміни паспортів, назв вулиць і пам’ятників (замість знесеного гетьмана Сагайдачного у Севастополі, наприклад, збираються водрузити на постамент російського флотоводця Сенявіна) краще жити кримчанам не стало. Замість обіцяного (тепер вже не Януковичем, а Путіним) «пакращення» — куди не глянь, лише «пагіршення». І це тільки початок, застерігає відомий кримський експерт, головний редактор порталу BlackSeaNews (з окупованого Криму редакція змушена була переїхати до Києва) Андрій Клименко. На Крим у Росії — грандіозні плани. Тільки ні процвітаючі курорти, ні навіть самі кримчани у ці плани не вписуються. Анексований півострів потрібен Кремлю лише як плац під потужну військову базу, переконаний експерт.

— «Русская весна» для кримчан закінчилась, так і не почавшись. До Придністров’я чи Абхазії Крим скочується швидше, ніж можна було прогнозувати.

— Помпезні обіцянки і заяви, які видавали в ефір так зване керівництво Криму і високопоставлені російські діячі, з самого початку викликали у спеціалістів сміх крізь сльози. За один, максимум за два місяці збиралися видати усім російські паспорти, перереєструвати нерухомість і бізнес, перейти на російське податкове законодавство, змінити автомобільні номери і водійські права, відмовитися від гривні і перейти на рубль, замінити мобільні номери на російські, переформатувати банківську систему... Будь-якій тверезо мислячій людині було зрозуміло, що це задачі, які вирішуються не місяцями, а роками. Це вже підтверджується.

Пішов відкат по всіх позиціях. Спершу на три місяці. Тепер Аксьонов заявляє, що перехідний період займе до п’яти років. Це говорить про те, що Кримом керують імпровізатори, відірвані від реалій. Були заяви, що у Крим потоками інвестиції поллються: мільярди доларів — в інфраструктуру, водо-, енергозабезпечення, міст через Керченську протоку. Сьогодні спостерігається протверезіння перших інвесторів, які побігли, повіривши у заяви лідерів Росії.

Прогнозовано загострилися питання транспортного сполучення. Пропускна здатність керченської поромної переправи забезпечує потреби Криму у вантажах відсотків на 10-15. Влітку, під час курортного сезону, на півострів з материкової частини України щоденно входило близько 500 фур лише з продовольством (Крим практично не виробляє продуктів харчування). Завозили молоко, м’ясні продукти, напої... Що маємо зараз? Крим покидають мережі роздрібної торгівлі. Українські виробники продуктів харчування і дистриб’ютори розуміють, що Росія ось-ось почне стягувати митні платежі, розглядаючи товари з України як імпорт.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути