chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні українці відзначать першу хвилину миру після завершення Другої світової війни у Європі

08 травня 2014 о 11:10

Сьогодні вперше українці долучаться до Європи та разом з усіма вшанують хвилиною мовчання загиблих під час Другої світової війни.

З ініціативи Українського інституту національної пам’яті та Міністерства культури 8 травня у Києві у Парку вічної слави пройде символічна акція «Перша хвилина миру». Вона розпочнеться о 21:45 із покладання квітів до Вічного вогню. У наступній, мистецькій частині, прозвучить європейська та українська музика, під яку згадуватимуть полеглих. Завершиться акція о 23-й, символізуючи перші хвилини миру в Європі.  Киян просять приходити у Парк Вічної слави (вул. І.Мазепи, біля «Вічного вогню»). Вшанування відбудуться о 21:45 — 23:15.

«60 мільйонів життів, з них майже 10 мільйонів українців — стільки коштувало відновлення миру 8 травня 69 років тому. У вир бойових дій була втягнута 61 країна, а це 80% населення Землі. «Ніколи знову!» — говорить в ці дні Україна. Ми згадуємо співвітчизників, полеглих у боротьбі з нацизмом у складі різних формувань — Червоної армії, Української повстанської армії, армій країн-союзників Антигітлерівської коаліції», — зазначають організатори.

«Як відомо, капітуляція Німеччини була підписана саме 8 травня пізно ввечері. Формально саме в цей день завершилася війна у Європі. Таким чином цього року Україна розширює відзначення пам’яті про війну, яка ніколи знову не повинна повторитися. Початок заходів 8 травня також дозволить провести частину святкувань у єдності з іншими країнами антигітлерівської коаліції», — додають вони.

Джерело: День
Розділи: Новини культури

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути