chrome firefox opera safari iexplorer

Студенти вимагають чесного обрання декану історичного факультету КНУШ

23 травня 2014 о 10:23

Студенти історичного факультету Київського національного університету ім. Т.Шевченка вимагають від ректора переобрання декана свого факультету. З цією метою студенти-історики проводять акції протесту, наступну з яких проведуть сьогодні, 23 травня 2014 року.

Як повідомляється в прес-релізі представників студентства, ця акція протесту спрямована проти факультетської системи призначення на виборні посади голови професійного бюро студентів, проти голови студентського парламенту факультету та проти затягування обрання голови Наукового товариства студентів та аспірантів факультету.

Студентів обурює той факт, що призначені із порушенням Статуту КНУ ім. Т. Шевченка та Положення про студентське самоврядування, без легітимних виборів із студентського загалу особи були затвердженні на голову студентського парламенту і голову професійного бюро студентів. А тепер від імені всього студентського колективу факультету вони приймають доленосні рішення, які суперечать волі абсолютної більшості студентів, нехтують їхніми інтересами.

«Останньою краплею» для істориків було голосування за посаду декана факультету, на якому було два претенденти: старий декан Колесник В.Ф. та новий претендент – Патриляк І.К. За діючого декана з другого голосування було віддано 13 голосів, проти 11 тих, що віддали свій голос за нову кандидатуру. Студенти розуміють, що вирішальними голосами були голоси так званих «представників студентства», «виразників їхньої волі», які цією волею та вибором абсолютної більшості студентів знехтували.

Хронологія обрання «старого-нового» декана

21 травня 2014 р. на засіданні вченої ради історичного факультету відбулися вибори декана. Засідання проводив ректор університету Л. Губерський. Склад ради факультету — 24 особи. Склад ради на момент виборів не відповідав статутним нормам. Відповідно до Статуту університету (п. 23), до складу ради за посадою має входити голова Наукового товариства студентів та аспірантів, а також обрані представники колективів кафедр.

Натомість, переобрання голови вказаного товариства, зміщеного студентами з посади в лютому 2014 р., не було проведене. Також, 7 із 11 кафедр не мають обраних представників у складі ради. Значна більшість студентів факультету також висловлюють обгрунтовані сумніви щодо легітимності студентського представництва в раді.

Студенти заявляють, що голова студпарламенту та голова профбюро студентів, які за посадами входять до складу ради, були обрані кулуарно, під контролем адміністрації факультету.

Рішення про обрання Колесника В.Ф. деканом історичного факультету та процес голосування за кандидатури претендентів відбувався з суттєвими порушеннями.

Зокрема:
1. Бюлетені не були захищені від підробки (роздруковані на принтері і не проштамповані навіть печаткою факультету), що виключає можливість перерахунку поданих голосів.
2. Не було забезпечено таємності голосування.
3. Не було забезпечено контролю за підрахунком голосів незалежними спостерігачами від трудового колективу.
4. Оскільки під час голосування не було встановлено переможця, було проведено повторне голосування, що не передбачено жодними нормативними документами і рішення про таке голосування вченою радою не приймалося.
Вказані порушення викликали глибоке обурення колективу факультету та студентства.

22 травня студенти зробили колективне звернення, засвідчене сотнями підписів, до ректора і голови профкому університету, вимагаючи рахуватися з їхньою думкою, скасувати результати виборів декана і провести нові вибори студентських представників до вченої ради факультету, після чого оголосити про нові вибори декана істфаку.

Одночасно від імені викладачів готується звернення щодо переобрання ради факультету, згідно зі статутними нормами, і проведення повторних виборів декана.

Ситуація на факультеті напружена. На 23 травня студенти готують мітинг біля стін університету. Діючий декан не бажає йти на компроміси, чим ще більше дестабілізує ситуацію.

Довідково

Студентський протест збирається об 11:00 біля пам’ятника Т.Шевченку напроти Червоного корпусу КНУ ім. Т. Шевченка з наступними вимогами:

— визнання виборів декана історичного факультету НЕДІЙСНИМИ та призначення повторних виборів;

— переобрання голови студентського парламенту і профбюро студентів факультету, а також обрання голови Наукового товариства студентів та аспірантів на ЗАГАЛЬНИХ ЗБОРАХ СТУДЕНТІВ ФАКУЛЬТЕТУ;

— проведення ПЕРЕВИБОРІВ ДЕКАНА істфаку за участі легітимних представників студентства.

«Рідна країна»

Розділи: Новини освіти

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути