chrome firefox opera safari iexplorer

В Івано-Франківську розпочалося міжнародне Свято ковалів

10 травня 2014 о 10:28

ХІІ міжнародний фестиваль «Свято ковалів» зібрав в Івано-Франківську понад сто майстрів художнього ковальства з багатьох областей України, а також з Естонії, Італії, Росії, Білорусі, Нідерландів, Франції, Туреччини.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, у фортечній галереї «Бастіон» розгорнули імпровізовану кузню, ковалі демонструють свою працю і художні вироби, дають майстер-класи.

Попри побоювання організаторів, що через ситуацію в Криму та східних областях і поради деяких держав до співвітчизників утриматися від поїздок на Україну багато хто побоїться їхати на Прикарпаття, відомий у Східній Європі ковальський фест таки відбувається, хоча і при меншій чисельності.

Із Санкт-Петербурга приїхала ковальська команда, яка підтримала рух проти війни з Україною.

Тільки два українські міста – Івано-Франківськ та Донецьк є членами Європейської асоціації ковальських міст. Та з Донецька зміг приїхати лише Сергій Каспрук. Каже, що сів на поїзд, а його колег просто не пропустили б через блокпости, бо у ковалів багато знарядь праці, які хтось вважав би зброєю.

Дев’ять років тому вперше до Івано-Франківська приїхав Хууб Сенсен з Нідерландів, який тепер зізнається в особливому ставленні до Прикарпаття і України. Йому 75 років, і в подарунок від українських ковалів він отримав дзвоник як «символ радості і тривог».

За традицією, ковалі спільно виготовлятимуть ковану композицію, яку потім залишають в дарунок місту. Цьогоріч її тема – «Єднання». За словами голови громадської організації «Свято ковалів» Сергія Полуботька, ковалі робитимуть скоби, які «з’єднуватимуть чотири сторони світу, чотири пори року своєю любов’ю і дружбою». «Ця тема сьогодні набуває особливої актуальності. Основою композиції буде хрест, який видно з усіх боків: і зверху хрест, і справа чи зліва, який символізує перетин людської душі між земним і небесним», – сказав Сергій Полуботько.

Проходить також пленер «Позитив», є окремі виставки «Орнаментальне ковальство» та студентська «Ковальське сузір’я», працює і студентська майстерня.

Традиційно було названо господаря «Свята ковалів-2014». Символ влади – робочий фартух коваля передано власнику кухні-музею з Надвірни Михайлу Балабану.

«Свято ковалів» в Івано-Франківську триватиме три дні.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути