chrome firefox opera safari iexplorer

НБУ хоче заборонити дострокове зняття депозитів

26 червня 2014 о 16:35

Концепція реформи банківської системи передбачає введення заборони на дострокове зняття депозитів і зниження гарантій за валютними внесками.

Про це пише «Фінмайдан» з посиланням на документ.

На думку Нацбанку, заборона на дострокове зняття депозитів значно посилить фінансову стійкість українських банків і стимулює розвиток довгострокового кредитування. Щоб скасувати можливість дострокового зняття депозитів, Нацбанку доведеться домогтися внесення змін до Цивільного кодексу. Зараз ним визначено, що банк зобов'язаний видати вкладникові його депозит на першу вимогу.

Банкіри вважають, що заборона на дострокове зняття — логічна. «Ми ж не вимагаємо у населення повернення всієї суми кредиту на першу вимогу», — зазначає член правління Ідея Банку Володимир Кузьо.

Однак при цьому вони побоюються, що така ініціатива призведе до того, що з ринку просто зникнуть довгі депозити. «Замість залучення депозитів на рік і більше під невисокі ставки банки змушені будуть залучати тримісячні ресурси за вищою ціною, в яку буде закладено ризик вкладника не одержати свої гроші тоді, коли йому буде необхідно. Також популярнішими стануть депозити без обмеження обсягів зняття і поповнення», — заявив директор з маркетингових пропозицій Фідобанку Володимир Буданов.

Також НБУ збирається запропонувати обмежене гарантування короткострокових і валютних депозитів, за рахунок яких будуть надані додаткові гарантії для довгострокових депозитів у національній валюті. Зараз гарантії однакові за усіма вкладами — не більше за 200 тис. грн.

Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути