chrome firefox opera safari iexplorer

ЦВК оголосила Петра Порошенка Президентом України

02 червня 2014 о 17:36

Центральна виборча комісія оголосила офіційні результати позачергових виборів президента України 25 травня 2014 року.

Як передає кореспондент УНІАН, на сьогоднішньому засіданні комісія за результатами опрацювання 100% протоколів окружних виборчих комісій встановила офіційні результати позачергових виборів президента України, що відбулися 25 травня.

Офіційні результати встановлено на підставі підписаного протоколу про результати виборів президента. Протокол підписали всі 15 членів ЦВК.

Згідно з офіційними результатами ЦВК, Петро Порошенко отримав 54,7% голосів виборців, Юлія Тимошенко — 12,81%, Олег Ляшко — 8,32%, Анатолій Гриценко — 5,48%, Сергій Тігіпко — 5,23%, Михайло Добкін — 3,03%, Вадим Рабинович — 2,25%.

Інші кандидати на пост президента отримали менше 2% голосів виборців.

Нагадаємо, згідно з законом про вибори президента, офіційні результати виборів президента оголошує головуючий на засіданні ЦВК. Новообраний президент набуває повноважень з моменту прийняття присяги українському народу на урочистому засіданні Верховної Ради, після чого ЦВК вручає йому посвідчення президента України.

Позачергові вибори президента України відбулись 25 травня 2014 року.

Як повідомляв УНІАН,Президент США Барак Обама, Канцлер Федеративної Республіки Німеччини Ангела Меркель, Президент Франції Франсуа Олланд і ряд інших світових політиків вже привітали Петра Порошенка з високим результатом на виборах президента України.

Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив, що президентські вибори в Україні пройшли «не без проблем», але в цілому це позитивний крок.

Нагадаємо, екс-президент України Віктор Янукович виїхав з Києва ввечері 21 лютого, після підписання угоди з опозицією, яка повинна була врегулювати політичну кризу. Угоду було підписано з участю міністрів закордонних справ Польщі, Німеччини і Франції.

В той же день ввечері частина мітингувальників заявила, що не визнає цей документ, і стала вимагати негайної відставки Януковича.

У суботу, 22 лютого, Верховна Рада усунула Януковича з посади Президента. Він назвав це державним переворотом. Точне місцезнаходження Януковича не відомо й досі.

Разом з Януковичем покинули країну його сини — бізнесмен Олександр Янукович і народний депутат Віктор Янукович.

Генеральна прокуратура України розслідує 4 кримінальні провадження щодо Януковича. За словами в.о. генпрокурора Олега Махніцького, відкриті кримінальні провадження за перевищення влади і службових повноважень.

Януковича і його оточення також звинувачують у дестабілізації ситуації на сході країни.

Джерело: УНІАН
Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути