chrome firefox opera safari iexplorer

Холодне літо 2014-го: сезон відпусток закрився, не відкриваючись?

11 липня 2014 о 10:16

Літо – це довгоочікувана відпустка, море, сонце, спека і найгарячіший сезон для турбізнесу. Принаймні, так думали колись. Зараз же для тих, хто заробляє на чужій жадобі відпочинку та пригод, також настали важкі часи. АТО на Донбасі, економічна та політична криза, зростання безробіття і зниження доходів – не найкращі умови, щоб безтурботно витрачати гроші на подорожі. З іншого боку, обходитися взагалі без відпочинку важко. Навіть якщо замість тижня на якомусь екзотичному курорті ви можете розраховувати хіба що на день-два в наметі біля найближчої водойми.

Ще на початку року аналітики турринку побоювалися, що це літо буде напруженим і непростим. А в тому, які з цих прогнозів здійснилися, а які ні, розбирався ForUm.

Прогноз перший: стрімке зростання цін

Отже, про те, що в 2014-му відпустка обійдеться дорожче, ніж у 2013-му стали говорити, коли один долар став дорівнює 11-12 гривень. Особливо песимістичні експерти заявляли, що найпопулярніші серед українців туристичні напрямки подорожчають на 50-60% порівняно з попереднім сезоном. Мовляв, виною тому буде і високий валютний курс, і подорожчання перевезень, і збільшення апетитів власників готелів. Що ж, поки що такі прогнози можна вважати лише частково правильними: тури в далекі теплі країни стали дорожчими, але виключно через девальвацію гривні. «Цінники на тури в валюті залишилися на тому ж рівні. Але на українському ринку подорожчання становить 25-30%», — пояснив Forum'y президент Асоціації лідерів турбізнесу України Олександр Новіковський.

Тобто, турецькі, болгарські, єгипетські та інші бізнесмени просять за свої послуги ті ж самі або майже ті ж гроші, що і минулого року. Але через знецінення гривні українці змушені платити більше. При цьому зростання цін стосується і внутрішнього туризму. Навіть якщо окремі власники вітчизняних готелів, садиб та інших місць розміщення вирішили не надто шокувати потенційних гостей збільшенням цифр у прайс-листах, то продукти, паливо і транспортні послуги відчутно подорожчали.

Прогноз другий: українські курорти стануть надзвичайно популярними

Очікувалося, що цього сезону ті, хто раніше віддавав перевагу відпочивати в Криму, поїдуть досліджувати інші куточки України. Аналітики припускали, що наплив туристів буде на пляжах Одеської, Херсонської, Миколаївської областей, а також у Карпатах. Це виглядало цілком логічно. Однак у справу втрутилася політика і, як не дивно, погода.

Наприклад, одеські готельєри скаржаться, що після травневих подій, бронювати номери у них стали менше. «До нас багато телефонують і запитують, чи безпечно у нас зараз відпочивати. Ми, звичайно, кажемо, що зараз у місті все добре, але ж нічого гарантувати не можемо. Не від нас це залежить. З липня десь 15% броні на номери у нас скасували. Хоча, сподіваємося, що хоч у серпні буде краще і люди до нас приїдуть», — розповіла власниця невеликого пансіонату в Одесі Алла. Приблизно так само описують ситуацію і її колеги: туристи, звичайно, масово не відмовляються приїжджати, але й побоювань у них досить багато. А ось кількість гостей одеські підприємці оцінюють на рівні минулого року і про величезне підвищення попиту на свої послуги не кажуть.

Що стосується інших потенційно гостинних регіонів, то тут ситуація схожа. Опитані власники готелів, пансіонатів і баз відпочинку не відзначають ажіотажу, так само як і критичного відтоку клієнтів. Хоча, за їхніми словами, початок сезону тут дещо затьмарила прохолодна і дуже дощова погода.

Прогноз третій: вибір закордонних курортів стане меншим

У цьому випадку аналітики не помилилися. На тлі кризи в галузі багато туроператорів намагаються оптимізувати асортимент своїх послуг, залишивши найбільш ходові напрямки.

«У нас зараз переважно є варіанти в Туреччині, Болгарії, Єгипті. З більш дорогого — Греція, Хорватія, Чорногорія. З екзотикою тимчасово не працюємо. Якщо хочете щось незвичайне, то можемо підготувати індивідуальний тур, але попереджу відразу, це буде дорожче», — розповіли Forum'y в одній зі столичних турфірм.

До речі, підтверджує це твердження й аналіз пропозицій на онлайн-сервісах з підбору турів. Близько 70% пропозицій припадає на низький і середній ціновий сегмент, а в фаворитах за кількістю варіантів розміщення перебувають турецькі, болгарські та єгипетські курорти.

Прогноз четвертий: туристичній галузі доведеться боротися за виживання

«На сьогодні галузь в цілому скоротилася майже до 70-80%. На 70-80% зменшилася кількість охочих відпочивати за кордоном. Також скоротилися програми, зменшилася кількість чартерних рейсів. Кількість відпочивальників також зменшилася. Це стосується як виїзного, так і внутрішнього туризму. В'їзний туризм зменшився на 95%, готелі стоять напівпорожні. Внутрішній і виїзний туризм також упав. Зараз на ринку не найсприятливіша ситуація для розвитку і роботи. Сподіватимемося, що за рахунок заспокоєння політичної ситуації, нашу державу економічно підтримають інші країни світу і наша економіка почне працювати. Тоді туристи припинять економити і витрачатимуть гроші на відпочинок», — підтвердив давні побоювання експертів Олександр Новіковський.

За його словами, турбізнес на сьогодні перебуває в ситуації відкладеного попиту. Водночас, великі компанії, орієнтовані на виїзний туризм, намагаються скоротити обсяги, а ті, хто орієнтований на Україну, максимально здешевлюють свої пропозиції.

Прогноз п'ятий: українці заощаджуватимуть на відпочинку

І тут аналітики також не помилилися. За результатами недавнього дослідження Київського міжнародного інституту соціології, майже 62% українців взагалі не планують відпочивати цього літа.

«Я давно хотіла полетіти на Шрі-Ланку. Майже рік гроші збирала. Але поки не хочу витрачати заощадження — не знаю, як далі ситуація обернеться, краще хоч якусь страховку мати. Домовилися з чоловіком, що будемо їздити на вихідні за місто. А потім, може бути взимку, кудись у теплі краї полетимо, якщо все буде добре», — розповідає 30-річна киянка Ольга.

«Моя відпустка цього року відміняється. Так вийшло, що витрат було дуже багато, розпочатий ремонт потрібно було до кінця доводити. Загалом, я витратилася пристойно, тому вирішила економити», — вважає 29-річна Олена.

«Ми щороку з дітьми за кордон їздили. Хотіли і цього літа якусь нову країну подивитися, але ось усе змінилося. Криза прийшла. Максимум, що можемо собі дозволити — поїхати під Миколаїв на тиждень», — пояснив 42-річний Максим.

Вочевидь, сезон відпусток цього у всіх сенсах холодного літа так до пуття і не відкрився. І туроператори, і їхні потенційні клієнти поки живуть надією на те, що пізніше стане легше. Лише б осінь не піднесла неприємних сюрпризів.

Джерело: for-ua.com
Розділи: Туристичні новини

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути